Stranačke aktivnosti     | 09.07.2021. 13:32 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Stanić: Republički štab priznao sporost procesa vakcinacije


Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o potrebi za ubrzanjem procesa vakcinacije je donesen kako bi se vlasti pokušale opravdati zbog nedovoljne količine vakcina koje su do sada obezbijedili, kaže Slobodan Stanić, predsjednik Odbora za zdravstvo SDS.

Stanić navodi da je jučerašnjim zaključkom Republički štab za vanredne situacije potvrdio da se do sada proces vakcinacije odvijao krajnje usporeno.

„Time je potvrdio dosadašnje stavove opozicije oko sporog provođenja imunizacije u Republici Srpskoj. Potvrdio je i da su dobru procjenu imali oni građani Republike Srpske koji su se vakcinisali u Republici Srbiji“, istakao je Stanić.

On navodi da se nakon jučerašnjeg zaključka Republičkog štaba postavljaju brojna pitanja vezana za sam proces vakcinacije.

„Republički štab za vanredne situacije zadužuje sve javne zdravstvene ustanove da stave svoje kapacitete u funkciju procesa vakcinacije. Pa zar do sada sve javne zdravstvene ustanove nisu stavile svoje kapacitete u tu funkciju? Kao da im Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite to nije moglo davno naložiti, a i oni sami bi to znali uraditi pod uslovom da je bilo dovoljno vakcina na raspolaganju“, istakao je Stanić.

On kaže da prema narodu treba biti iskren jer je potpuno jasno o čemu se ovde radi.

„Treba reći da do sada nismo imali dovoljno vakcina, ali da se snadbjevenost polako popravlja i da predah koji nam je dalo posustajanje pandemije treba iskoristiti da se što više građana vakciniše“, poručuje Stanić.

Navodi da su na jučerašnoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije neke odluke donesene samo kako bi se u javnosti stvorio utisak da se nešto radi.

„Štab tako zadužuje Institut za javno zdravstvo da redovno obezbjeđuje prati i prerasposjeljuje vakcine i vakcinalni potrošni materijal za potrebe domova zdravlja. Republički štab bi morao znati da je to svakako u opisu djelatnosti Instituta i da je to čak eksplicitno navedeno u Zakonu o Zdravstvenoj zaštiti i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti te je potpuno izlišno u zaključcima navoditi osnovnu djelatnost te ustanove“, kazao je Stanić.

Najčudnije u svemu je, dodaje on, da u preambuli stoji, da Štab zaključke donosi na predlog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, koje sve ovo i te kako dobro zna.

„Ali kad znamo da su dozvolili sebi da ministru narede da skine masku, ništa nas ne može začuditi! Bilo bi najbolje da Republički štab za vanredne situacije prepuste Institutu za javno zdravstvo RS koji raspolaže sa više nego dovoljnim brojem zdravstvenih profesionalaca koji imaju znanja i sposobnosti da ovu borbu uspješno privedu kraju. Republika Srpska je onoliko jaka, koliko su jake njene institucije! Mi imamo institucije i pustite ih da rade svoj posao“, poručio je Stanić.


Sektor za
politiku i medije

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo