Ekonomija     | 09.07.2021. 16:28 |

Ministarstvo privrede KS objavilo drugi set programa podrške maloj privredi

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavilo je danas na zvaničnoj web stranici Javni poziv za drugi set programa iz Godišnjeg plana provođenja Programa razvoja male privrede za 2021.

Resorni ministar Adnan Delić izjavio je na pres-konferenciji da se programi odnose na poticaje za subvencioniranje - refundiranje kamata po preuzetim kreditima, refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja, kao i na poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta, poticaj start-up subjektima male privrede, te poticaj razvoja ženskog poduzetništva.

Pojasnio je da program “Subvencioniranje - refundiranje kamata po preuzetim kreditima” podrazumijeva, između ostalog, smanjenje troškova finansiranja i stabilizaciju poslovanja. Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionirati dio troškova kamate za 2019. i 2020. je 30.000 KM, dok je maksimalni iznos kredita milion KM po jednom subjektu.

Program “Refundiranje troškova tehnološke modernizacije, primjene standarda kvaliteta i digitalizacije poslovanja” podrazumijeva dostavu prijava na Javni poziv za subvencioniranje - refundiranje prihvatljivih dokumentovanih troškova nabavke mašina, opreme za primjenu tehničkih normi i standarda kvaliteta, digitalizaciju poslovanja u cilju podrške likvidnosti i/ili novom zapošljavanju.

- Po tom programu predviđeno je 400.000 KM, dok maksimalan iznos koji pojedinačni poslovni subjekti mogu ostvariti po Javnom pozivu iznosi do 20.000 KM - kazao je Delić.

Treći program iz danas predstavljenog Javnog poziva je “Poticaj za nova ulaganja u tehnološku modernizaciju i primjenu standarda kvaliteta” kroz koji se planira jačanje konkurentnosti i poticaj razvoja subjekata male privrede.

On obuhvata subvencioniranje/refundiranje prihvatljivih troškova nastalih nakon objave javnog poziva za pokretanje nove i održavanje postojeće proizvodnje i radnih mjesta i to do pedeset posto, odnosno po pojedinačnom korisniku poticaja u iznosu do 15.000 KM. Ukupna sredstva planirana za tu namjenu iznose 150.000 KM.

Javni poziv Ministarstva odnosi se i na dostavu prijava za poticaje razvoju ženskog poduzetništva i start-up subjektima male privrede koje je Delić istakao kao važne programe. Planirana sredstva za ta dva programa iznose nešto više od pola miliona KM.

Naglasio je da će javni pozivi biti objavljeni u prvom sljedećem broju Službenih novina KS, što će najvjerovatnije biti u četvrtak, 15. jula 2021. a trajanje javnih poziva računat će se od dana objave u Službenim novinama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana