Stranačke aktivnosti     | 09.07.2021. 17:25 |

Saopćenje za javnost GDS BiH

FENA Saopćenje

GDS BiH zahtijeva donošenje Rezolucije Generalne Skupštine OUN o Srebrenici

GDS BiH obnavlja svoj zahtjev da OUN preuzme odgovornost za budućnost Srebrenice u skladu sa činjenicom da se prema presudama Međunarodnog suda pravde dogodio zločin genocida u Srebrenici-UN zaštićenoj zoni.

Osim pravosnažnih presuda nadležnih pravosudnih institucija UN pojedincima i osude za nesprječavanje zločina genocida potrebno je da se donesu i obavezujuća odluke za sve članice OUN da se u njihovim zakonima onemogući i kažnjava negiranje genocida da bi se stvarno potvrdila volja svijeta nakon holokausta u II svjetskom ratu "nikad više".

Istovremeno, OUN i njene agencije trebaju preuzeti sve obaveze za održivi ekonomski i socijalni razvoj Srebrenice i trajnu podršku preživjelim članovima porodica žrtava genocid i građanima koji danas grade budućnost Srebrenice,grada koji zaslužuje poseban,specijalni status u BiH i svijetu. Na tome je GDS BiH insistirao u svojoj Rezoluciji o Srebrenici u julu 1995.

Dan žalosti 11. juli je Dan kada čovječanstvo odaje poštu žrtvama genocida u Srebrenici i Dan kada bi trebalo da se budi savjest su/odgovornih za počinjeni zločin. Nažalost,ovaj Dan žalosti se koristi za negiranje genocida i nedopustive političke manipulacije. Umjesto da nas ovaj Dan povezuje bolom i tugom i sjećanjem pojedine "ličnosti"uime svojih mora ponašaju se neodgovorno prema povijesti i budućnosti života u BiH. Dan je to u kojem treba da smo posvećeni suočavaju sa istinom i pravdom,a ne Dan za nove podjele i sukobe i negiranje genocida.

Majkama i djecu Srebrenice potrebna je utjeha za najmilijim i podrška u traganju za nestalim o ćemu svjedoče njihove reakcije na odluke zemalja koje su usvojile rezolucije o Srebrenici

Od kolike je važnosti borba za poštivanje ljudskog dostojanstva i neprikosnovenih prava čovjeka potvrđena je ove godine i u slučaju hrabre i odlučne Nane Fate Orlović zahvaljujući pravednoj presudi Evropskom sudu, uprkos svim preprekama koje su kreirale vlasti u BiH. Marš mira i akcije solidarnosti sa građanima Srebrenice postao je dragocjeni način čuvanja kulture sjećanja i obrazovanja za slobodu.

Memorijalni centar Potočari zaslužuje potpunu društvenu pažnju BiH i UN bi trebali da ga uvrste u institucije od posebnog značaja.

Sve su to razlozi zbog kojih pozivamo PSBiH,Predsjedništvo BiH i VM BiH I Visokog predstavnika OHR da, bez daljeg odlaganja, donesu odluke i Zakone koji će biti u skladu sa odgovornošću koju imaju u vršenju svojih dužnosti.

PRES GDS BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom