Bosna i Hercegovina     | 10.07.2021. 12:35 |

Građani BPK Goražde 'Stali za čovječanstvo' i odali počast žrtvama genocida

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10.jula (FENA) - Minutom za čovječanstvo građani Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Ideju simbolično nazvanu "Stani za čovječanstvo" zajedno su inicirali Vlada BPK i Muftijstvo goraždansko u namjeri da iz dijela BiH kojem je prijetila sudbina Srebrenice pošalju poruku da se ne zaboravi i da se ovakav zločin nikada i nikome ne ponovi.

Tačno u podne, zaustavljen je saobraćaj na Trgu branilaca grada, a građani su stajanjem na mjestu na kojem su se zatekli odali počast srebreničkim žrtvama.

Istovremeno sa munara svih džamija u BPK Goražde učena je salla za žrtve Srebrenice. Riječ je o vjerskom sadržaju koji je nekada bio dio muslimanske tradicije, i učila se kada neko umre te su na taj način ljudi obavještavani sa munara.

Večeras prije jacija- namaza u svim džematima na području Muftijstva goraždanskog  bit će proučen Jasin i tevhid.

Jutros je iz Goražda krenuo i tradicionalni 9. biciklistički maraton prema Srebrenici, dok će se na dan dženaze u nedjelju.  11. jula. u organizaciji Planinarskog kluba “Goražde – Maglić”održati drugi po redu pohod na dionici Goražde- Memorijalna šuma – Srebrenica 8.372 na Posestri, u dužini od 11 kilometara.

Dan poslije, u ponedjeljak,  12. jula, u organizaciji Mreže mladih Muftijstva goraždanskog na Mostu "Alija Izetbegović"  i omladinskom mostu u Općini Foča u FBiH bit će održan tradicionalni performas "Nema te na kahvi".

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo