Stranačke aktivnosti     | 10.07.2021. 16:10 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok u punom kapacitetu i na sve moguće načine predstavljati će oslonac Savezu logoraša u Bosni i Hercegovini i svim žrtvama torture iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, jedinstvena je spremnost iskazana na jučer održanom sastanku delegacija Nezavisnog bloka i predstavnika Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

“Smatramo da se brojni primjeri nezakonitog, nemoralnog i neljudskog postupanja spram logoraša i kršenja njihovih osnovnih ljudskih prava, kao i neutemeljenih odluka, samovolje i kršenja osnovnih principa od strane zakonodavaca na svim nivoima ali i sudskih instanci, napokon moraju zaustaviti prijeko potrebnom i konkretnom zakonskom regulativom.

Status ove populacije je moguće riješiti i barem na neki način umanjiti bol koju su torturom preživjeli svi ovi ljudi. Nažalost, mnogi odavno više nisu među živima i upravo zbog njih ova zadaća mora biti što prije stavljena na sto i uvrštena u parlamentarne procedure za koju će Nezavisni blok u punom kapacitetu iskazati podršku i zalaganje na svim nivoima, ” izjavio je Amer Obradović zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH, inače i sam bivši logoraš.

Podsjećamo da je u periodu od 2007. godine pa do danas podneseno oko 30 000 tužbenih zahtjeva logoraša iz perioda 1992.-1995. za naknadu nematerijalne štete, usmjerenih protiv Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, kao i država u okruženju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'