Bosna i Hercegovina     | 11.07.2021. 11:45 |

Agius: Genocid u Srebrenici potvrdilo 34 sudaca iz 29 zemalja

FENA Hana Imamović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Potresa me beskrajno negiranje zločina jer je to odbacivanje onoga što su žrtve preživjele, a te činjenice su blizu pojmu naučnog utvrđenog znanja, mukotrpno su razmatrane i rigorozno potvrđene u brojnim postupcima, kazao je danas predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius.

U obraćanju okupljenima na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici naglasio je da je pandemija koronavirusa još jednom pokazala koliko je važna istina utvrđena na naučnim činjenicama kako je to učinjeno i u slučaju genocida u Srebrenici.

- Borba za istinu od suštinskog je značaja. Svi se iskusili razočaranje i frustracije vidjevši kako se ljudska podložnost manipulaciji nemilosrdno eksploatira od onih koji negiraju istinu u ostvarenju svojih ličnih političkih ciljeva. Dvije decenije negiranje genocida je postalo omiljeno sredstvo onih kako bi se ljudi ove zemlje i dalje dijelili - dodao je Agius.

Napomenuo je da je podjela ono što je mnogim životima donijelo toliko patnje te da ga potresa negiranje zločina, ali kaže da vrijeme neće promijeniti naučno utvrđene činjenice.

- Ni jedan sukob nije bolje dokumentiran od raspada Jugoslavije. Istina o tome temeljena je na hiljadama iskaza preživjelih i drugih svjedoka kako bi se osiguralo da sve bude potkrijepljeno dokazima. Svaki zaključak je donesen van razume sumnje i donijeli su ga iskusni pravnici iz cijelog svijeta - istaknuo je.

Govoreći o konačnoj presudi bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, napomenuo je da su, okončanjem tog predmeta, genocid u Srebrenici potvrdilo 34 sudaca iz 29 zemalja s pet kontinenata. Potvrđen je to nedvosmislen zaključak donesen u 12 preciznih presuda.

- U ovakvom kontekstu sasvim je očigledno koliko je nečasno i bestidno i dalje podrivati bolnu istinu. To je negiranje nauke, a ova zlonamjerna taktika je potpuna obmana i neka vas ne prevare oni koji kažu da se preuzimanjem odgovornosti, odgovornost prebacuje na jednu zajednicu. Ta je odgovornost na ramena počinilaca i onih koji su ih podsticali i vodili, njihova imena znamo i dužnost je da se toga sjećamo i osiguramo da se nikada više ne dogodi - zaključio je Agius.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vječnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta