Bosna i Hercegovina     | 11.07.2021. 11:50 |

Saleh Al-Sabti: Podrška i saučešće porodicama žrtava genocida

FENA Alma Zukanović

POTOČARI, 11. jula (FENA) -  Zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad Bin Saleh Al-Sabti je u video-poruci je izrazio podršku i saučešće porodicama žrtava genocida koji je izbrisao hiljade nevinih života.

Izrazio je iskrenu zahvalu BiH, vlastima i narodu, članovima Organizacionog odbora, jer su uspjeli  da svake godine obnove sjećanje na genocid kako nove generacije ne bi zaboravile šta se desilo tog dana.

- Svoju zahvalnost želim uputiti svakome ko je u uložio napore da se i ove godine obilježi godišnjica  genocida, ali pandemija je razlog našeg fizičkog izostanka - kazao je.

Ponovio je i nepromjenljiv stav Kraljevine  da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BIH te da podržavaju sve oblike mira i suživota.  

Najmanje 8.372 dječaka i odraslih muškarca i 571 žena ubijeni su u masovnim egzekucijama pod Mladićevom komandom i po naredbi Radovana Karadžića koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglasio krivim za zločin genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, do sada su ukopane 6.652 žrtve genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije