Bosna i Hercegovina     | 11.07.2021. 12:22 |

Zarif: Dijelimo tugu porodica koje danonoćno 26 godina traže pravdu

FENA Hana Imamović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javad Zarif u poruci koju je pročitao njegov specijalni izaslanik Muhamed Ebrahim Taherian, prvi ambasador Irana u BiH, danas u Srebrenici izrazio je solidarnost s narodima i ožalošćenim žrtvama.

U pismu koje je pročitano okupljenima na komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici, istaknuo je da su događaji u Srebrenici najmračnija poglavlja u savremenom čovječanstvu te da iako ona ne bi trebala biti izvor mržnje među narodima ipak nikada se ne smiju zaboraviti.

Napomenuo je da obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici podsjeća međunarodnu zajednicu na potrebu zalaganja za pravdu i suzdržavanje o nasilja i osjećaja odgovornosti u zaštiti potlačenih.

Pozvao je stoga međunarodnu zajednicu i posebno one svjetske sile koje se proklamuju kao pobornici zaštite ljudskih prava i demokratije na stvarno pridržavanje istinskih ljudskih vrijednosti.

- Iako su presude međunarodnih sudova važni koraci, Srebrenica ostaje rana na savjesti čovječanstva zbog kojeg pate mnogi preživjeli, majke Srebrenice i prognani. Dijelimo tugu porodica koje danonoćno 26 godina traže pravdu i posvećeni su očuvanju sjećanja na žrtve ovog događaja kako bi se spriječio njegov zaborav i negiranje genocida - zaključio je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Javad Zarif.

Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine na vječnom počivalištu na mezarju u Potočarima.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijeno je 8.372 bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'