Bosna i Hercegovina     | 11.07.2021. 12:12 |

Varhelyi: U EU nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca

FENA Muhamed Hadžibegić

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi rekao je u video-poruci koja je prikazana danas na komemoraciji u Srebrenici da u Evropskoj uniji nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. 

Istakao je da su zločini u Srebrenici prepoznati kao djelo genocida pred dva međunarodna suda, te da utvrđene činjenice treba priznati. 

- Želimo da BiH napreduje na evropskom putu, a priznavanje naše prošlosti pomaže nam da napredujemo - poručio je Varhelyi.

Dodao je da je zajednička dužnost danas se sjećati genocida u Srebrenici - jednog od najgorih zločina u novijoj historiji Evrope gdje su snage bosanskih Srba namjerno i sistematski lišile života više od 8.000 muškaraca i dječaka muslimana u sigurnoj zoni UN-a.

Varhelyi je naglasio da Evropa nije zaboravila ni svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi i zaustavi rat i genocid.

- Važno je svake godine ponavljati istu poruku - Srebrenica je stalni podsjetnik na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više ikad ponovi. Stoga je naša dužnost zauvjek pamtiti Srebrenicu - potcrtao je Varhelyi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!