Svijet     | 11.07.2021. 12:46 |

Milanović: Srebrenica je sumrak civilizacije

FENA Hana Imamović

POTOČARI, 11. jula (FENA) - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je danas u videoporuci na komemorativnoj sjednici u Potočarima povodom 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenice da se danas svi prisjećaju strašnog i bezumnog zločina u kojem su prekinuti životi više od 8.000 ljudi.

Uz saučešće koje je uputio porodicama žrtava, naglasio je da je zločin počinjen na ovom mjestu najteži zločin nakon Drugog svjetskog rata te on predstavlja trajnu odgovornost svih država i cijele međunarodne zajednice da čuvaju sjećanja na nevine žrtve tog brutalnog nepojmljivog masakra i sumraka civilizacije.

Kazao je da se tragedija hiljada porodica žrtava stalno produbljuje brojnim pokušajima negiranja ili relativiziranja ovog strašnog pokolja što je prisutno već desetljećima.

- Budućnost na ovom prostoru i saradnja među narodima neće se moći graditi bez iskrenog odnosa prema prošlosti, što uključuje sagledavanje brojnih činjenica o zločinima u Srebrenici. Otvoren i iskren odnos prema prošlosti kao i kažnjavanje svih odgovornih omogućit će ostvarenje novih stranica saradnje koja će osigurati budućnost generacijama koje dolaze - stava je Milanović.

Kako je zaključio u obraćanju, odgovornost svih je da se svakodnevno čine svi napori kako se ovakvi zločini i strašne tragedije ne bi ponavljale u prošlosti.

Nakon komemorativne sjednice u iskopane kabude na mezarju u Potočarima bit će spušteni posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine.

Najstarija osoba koja će ovog 11. jula biti ukopana u Potočarima je Husein Kurbašić, koji je imao 63 godine. Azmir Osmanović i Fikret Kiverić su bili maloljetni, imali su 16 i 17 godina. Zilha Delić jedina je žena koja će ove godine biti ukopana, imala je 24 godine, a bit će ukopani otac i sin Hajro i Jusuf Aljić.

Genocid u Srebrenici počinjen je između 13. i 19. jula 1995. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ubijena su 8.372 bošnjačka muškarca i dječaka s područja u i oko Srebrenice.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta