Kultura     | 11.07.2021. 13:14 |

Performans 'Sjećanje za 8.372' i izložba ' Ožiljci' fotografa Paula Lowea

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - Povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Festival MESS u Memorijalnom centru Potočari postavio je izložbu “Ožiljci” fotografa Paula Lowea, dok će publika na društvenim mrežama Festivala danas imati priliku pogledati video prošlogodišnjeg umjetničkog programa “Sjećanje za 8.372”, saopćeno je iz Festivala MESS.

Video će biti dostupan na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS www.facebook.com/festivalMESS.

Izložba Paula Lowea otvorena je 9. jula, a na otvaranju su pored autora fotografija govorili i Nihad Kreševljaković, umjetnički direktor programa Modul Memorije i direktor Festivala MESS, i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog Centra Srebrenica - Potočari.

Producentica programa, Hana Bajrović istakla je važnost učešća institucija kulture u obilježavanju ovog datuma, posebno naglasivši višegodišnju uspješnu saradnju Festivala MESS i Memorijalnog centra.

 Fotograf Paul Lowe kazao je da mu je čast i privilegija da može  izložiti  pejsaže opsade Sarajeva u Memorijalnom centru u Potočarima.

- Ova lokacija je puna sjećanja i osjećanja kao mjesto traume, ali i kao mjesto traženja pravde u odnosu na genocidne kampanje koje su opustošile Srebrenicu, Sarajevo, Foču, Goražde, Prijedor, Banja Luku i toliko drugih zajednica širom Bosne i Hercegovine. Instalaciju posvećujem sjećanju i u čast svih žrtava podvukao je Paul Lowe.

Izložba Paula Lowea bit će postavljena u Potočarima do augusta.

“Sjećanje za 8.372” je performans koji je Festival MESS realizovao prošle godine u Memorijalnom centru Potočari, u saradnji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR-om kao i drugim umjetnicima i umjetnicama povodom 25. godišnjice sjećanja na genocide u Srebrenici. Performans je umjetnički multimedijalni program u okviru kojeg su glumci i glumice Sarajevskog ratnog teatra izveli performans “Ostavi trag u njihova sjećanja”, a pored toga organizovan je muzički dio programa, čitanje poezije I drama o Srebrenici, te video izložba fotografa Velije Hasanbegovića. U programu su učestvovali: Selma Alispahić, Adnan Kreso, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Maja Salkić, Dženita Imamović – Omerović, Aldin Omerović, Tarik Kamarić, Belma Alić, Velija Hasanbegović te mladi sarajevski i tuzlanski glumci i glumice: Irfan Ribić, Harun Ćehović, Hana Zrno, Armin Filipović i Borislav Matović. Čitana su djela Almira Bašovića, Edina Krehića, Nihada Nine Ćatića, Marka Vešovića i drugih, saopćeno je iz Festivala MESS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'