Bosna i Hercegovina     | 12.07.2021. 11:44 |

Pomoćnica generalnog sekretara UN-a Gillian Triggs u posjeti Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 12. jula (FENA) - Pomoćnica generalnog sekretara UN-a i pomoćnica za međunarodnu zaštitu visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) Gillian Triggs danas je na sastanku sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem izrazila zadovoljstvo svime što su lokalne vlasti i stanovništvo uradili prilikom zbrinjavanja i pomoći migrantima i izbjeglicama u proteklom periodu.

 - Cijenimo sve ono što je Grad Bihać uradio za tražioce azila, izbjeglice i migrante. Mi kao UN agencija za izbjeglice ćemo podržati sva nastojanja Gradske uprave i lokalnog stanovništva da pomognu ovim ljudima u nevolji, a to ćemo raditi kroz određene projektne aktivnosti, podršku Crvenom križu i isporuku vozila koju planiramo. Jednostavno, pokušat ćemo pomoći u svakom segmentu - kazala je Triggs.

Bihaćki gradonačelnik Fazlić naglasio je važnost ovakve podrške u pokušaju pronalaska određenog rješenja ovog već dugogodišnjeg i globalnog problema.

- Osim bavljenja problemom koji je kod nas aktuelan od 2018. godine i zbog kojeg nismo sretni, uvijek u ovakvim situacijama pokušavam ostvariti što veću podršku za Bihać i Unsko-sanski kanton. Sasvim je jasno da je ovo globalni problem i da ga nikako ne možemo i ne smijemo zanemariti, a situaciju možemo olakšati samo uz maksimalnu saradnju sa svim institucijama na evropskom i svjetskom nivou - kazao je gradonačelnik Fazlić.

Triggs i njeni saradnici danas bi trebali posjetiti i privremeno šatorsko naselje na lokalitetu Lipa, u kojem trenutno boravi više od 500 migranata.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'