Kultura     | 12.07.2021. 14:16 |

Performansima na gradskim ulicama sutra počinje 'Ljetni festival Studio Teatra'

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 12. jula (FENA) - Teatarski performansi na pet lokacija sutra u Zenici, bit će uvodni programi 5. međunarodnog festivala “Ljetne večeri Studio Teatra” koji će od 13. do 17. jula biti održani u Ljetnoj bašti Doma armije BiH/BZK “Preporod” Zenica. 

U performansima će sudjelovati 20 glumica i glumaca iz 13 država svijeta, a pripremljeni su tokom radionica "Voljeni neprijatelj” (“A Beloved Enemy”), koje su realizirane u sklopu projekta “Putevi heroja” te uz podršku Fonda Kreativna Evropa.

- Glavni cilj projekta je da se podigne svijest o problemu okoliša. Kroz cijeli projekt pokušat ćemo da podignemo svijest kod publike, ali i kod nas samih. 'Voljeni neprijatelj' je naše prvo okupljanje uživo - istakla je na pres-konferenciji u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica makedonska redateljka Nina Nikolik.

Nikolik je glavni koordinator projekta “Putevi heroja”, koji vodi njena matična kuća Makedonsko narodno pozorište iz Skopja (Sjeverna Makedonija). Projekt će trajati ukupno 29 mjeseci, a Nikolik napominje kako su tek na sredini prve godine njegove realizacije.

Najavljuje da će ga realizirati kroz različite umjetničke programe – radionice, izložbe, video dokumentarce te pozorišnu predstavu “Neprijatelj naroda”, po djelu norveškog umjetnika Henrika Johana Ibsena, koju će upravo ona i režirati u Makedonskom narodnom pozorištu.

-Povodom projekta 'Putevi heroja', naš zadatak je da napravimo 12 kratkih, dokumentarnih poetskih filmova o pojedincima koji rade dobru stvar za našu životnu sredinu, a možda nisu tako vidljivi. Ono što smo primijetili, radeći i pripremajući projekt je da postoji mnogo ljudi koji rade jako važne stvari, koje nam možda, na trenutak djeluju sitne. Kasnije shvatimo koliki u stvari uticaj imaju. Naša je ideja da kroz te dokumentarce podstaknemo ljude da se i sami pokrenu - kazala je beogradska redateljka Ana Konstatinović.

Ona je izrazila oduševljenje svime što je proteklih dana vidjela i doživjela u Zenici te najavljuje kako će filmovi koje su snimali na Kruščici kod Viteza i u Gradu Zenici, biti objavljivani u periodu od jula ove do jula sljedeće godine na Facebooku i Instagramu.

Učesnici performansa Thomas Steayert (Belgija), Andreas Nassos i Haris Pehlivanidis (Grčka), najavili su kako će performansima pokušati osvijestiti mlade te im pokazati važnost borbe za zdrav okoliš.

-Želja nam je bila da ulice našeg grada pretvorimo u jednu veliku scenu, veliku pozornicu…Glavni performans dogodit će se na trgu pored Robne kuće 'Bosanka'. Međutim, napravit ćemo na nekoliko lokacija u našem gradu koje će, 'sasvim slučajno biti odabrane' i kao neka vrsta iznenađenja. Da se, prosto, teatar dogodi, a da ne bude najavljen - istakao je direktor Festivala “Ljetne noći Studia Teatra” Nusmir Muharemović.

Najavljuje kako će predstava “Neprijatelj naroda”, koja će nastati u sklopu ovog projekta, naredne godine zatvoriti “Ljetne večeri Studio Teatra” u Zenici.

Nakon performansa, zenički bend Balkaneros banditos, sutra će u 21 sat svojim koncertom otvoriti Festival “Ljetne večeri Studio Teatra” te obilježiti i 10. godišnjicu rada.

Svi programi ovogodišnjeg festivala počinju u 21 sat i realizirat će se u Ljetnoj bašti Doma armije BiH/BKZ “Preporod” Zenica”. Tako će se drugu noć, u srijedu, 14. jula, u tom terminu predstaviti bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović, koji će izvesti svoju monodramu "Međuigre 0-24".

Treće noći, u četvrtak, 15. jula, predstavit će se i Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Krevet za šestoro", a u petak, 16. jula, predstava "Mladi u doba korone", koja je nastala u kooprodukciji dvije zeničke pozorišne kuće, BNP-a i Studio Teatra.

Festival će završiti u subotu, 17. jula, a zatvara ga već kultna predstava "Državni lopov", koja je nastala u produkciji Studio Teatra.    

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta