Kultura     | 13.07.2021. 21:57 |

Međunarodna glumačka trupa performansima najavila "Ljetne večeri Studio Tetara"

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 13. jula (FENA) – Dvadesetočlana glumačka trupa, sastavljena od glumaca iz 13 zemalja, izvela je večeras na pet gradskih lokacija u Zenici teatarske performanse te tako najavila otvaranje 5. međunarodnog teatarskog festivala “Ljetne večeri Studio Teatra”, koji je će trajati do subote, 17. jula.

Performansi su proteklih devet dana pripremani u sklopu radionica  "Voljeni neprijatelj” (“A Beloved Enemy”) te projekta “Putevi heroja”, koji podržava Fond Kreativna Evropa.

-Večeras smo s vama podijelili ono što smo radili proteklih dana na ulicama Zenice. Utisci su odlični i vrlo je zanimljiva reakcija publike. Nakon ove, izazovne godine i pandemije, svima je godilo da susretnemo različite ljude, učimo jedni od drugih, razmjenjujemo iskustva i radimo nešto veoma kreativno. Prosto, postavljamo pitanja i tražimo neke odgovore i neka rješenja- kaže sarajevska glumica Irma Alimanović- Alihodžić, koja ističe da su vrlo intenzivno radili te da su dobro funkcionirali.

Zadovoljna je što su “pozorište izvukli na ulicu”, jer, kako ističe, glumci trebaju prići ljudima pa su zbog toga i izabrali ovu vrstu perfomansa, koju su okončali razgovorima sa slučajnim prolaznicima.

Glumcima u realizaciji programa nije smetalo ni što su Zeničani, neki i na biciklima ili sa kućnim ljubimcima, prolazili ulicom.

Glavni cilj projekta je, napominje Alimanović- Alihodžić, da se podigne svijest o potrebi očuvanja okoliša.

Projekt se realizira  kroz radionice, izložbe, video dokumentarce, a bit će producirana i pozorišna predstava “Neprijatelj naroda”, po djelu norveškog umjetnika Henrika Johana Ibsena,  kojom će naredne godine biti i zatvorene “Ljetne večeri Studio Teatra 2022”.

U sklopu ovogodišnjih “Ljetnih večeri Studio Teatra”, večeras je na Ljetnoj pozornici Doma armije u Zenici, počeo koncert zeničkog benda Balkaneros banditos, koji obilježava i 10. godišnjicu svog rada.

Sutra će se u istom terminu i na istom mjestu predstaviti bosanskohercegovački glumac Zijah Sokolović, koji će izvesti svoju monodramu "Međuigre 0-24", a treće noći, u četvrtak, 15. jula, Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Krevet za šestoro". U petak, 16. jula, bit će održana i predstava "Mladi u doba korone", nastala u kooprodukciji dvije zeničke pozorišne kuće, BNP-a i Studio Teatra, a Festival u subotu, 17. jula, zatvara zeničko pozorište Studio Teatar, svojom predstavom "Državni lopov".

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo