Ekonomija     | 14.07.2021. 08:04 |

Zeničanima prezentiran regionalni projekt 'Via Dinarica' te prirodni resursi BiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 14. jula (FENA) – Građanima Zenice, sinoćnjim trosatnim druženjem na Trgu "Alije Izetbegovića“ u tom gradu, prezentiran je projekt "Via Dinarica“ u sklopu kojeg su uvezani turistički i rekreativni potencijali zemalja od Slovenije do Albanije.

Projekt obuhvata planine te druge prirodne ljepote i Bosne i Hercegovine, kroz koju prolazi oko 350 od ukupno 1.200 kilometara staze.

Kako je napomenuo Admir Logo, projektni službenik projekta "Via Dinarica“, aktivnosti na tom projektu su, uz podršku UNDP-a i USAID-a, započele još 2013. godine kada su markirane i prve staze te definisana trasa "Via Dinarice“.

-Prva faza je dosta uspješno implementirana u periodu 2013.-2017. godine, a trenutno je u toku druga faza projekta za period 2017.-2021. godina koju finansiraju američka agencija USAID, italijanska AIDS, a sufinansira i implementira UNDP - kazao je Logo.

On je podvukao kako je „Via Dinarica“ mega-staza, koja ima tri glavne staze: Bijelu, Zelenu i Plavu, a proteže se duž Zapadnog Balkana - od Slovenije do Albanije.

-Putem razvoja turizma u prirodi, 'Via Dinarica' podržava razvoj malih biznisa, seoskih domaćinstava i nevladinih organizacija, koji se nalaze i djeluju na ove tri staze. Bijela staza prati trasu najviših vrhova Dinarice, to znači najviših vrhova u BiH, kao što su Čvrsnica, Zelengora, Visočica...Plava staza su već niži dijelovi, gdje nema izrađenih planinskih vrhova i u zaleđu Jadranskog mora, kao što je Trebižat, Hutovo blato, Vjetrenica. Zelena staza je sjeverniji dio, niz šuma četinarskih i niži planinski vrhovi, kao što je Vlašić, Kozara...- ističe Logo, koji napominje kako se BiH nalazi u srcu Via Dinarice.

Pored stranih donatora, napominje Logo, saradnju i podršku imaju i od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva turizma i okoliša Federacije BiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske te jedinica lokalne samouprave koje sufinasiraju javne pozive na svom području.

Logo napominje kako je promocija projekta bila planirana na sajmovima u Londonu i Berlinu, ali se zbog pandemije koronavirusa rodila ideja da ruralni turizam više promovišu među građanima BiH, kako bi i ta vrsta odmora zaživjela“ te da građani mogu provesti ugodan godišnji odmor i u BiH.

Uz prezentaciju na video ekranima te podjelom brošura, građani tokom ovih druženja imaju priliku da sudjeluju i u mini kvizu te odgovaraju na pitanja o planinama i rijekama BiH, a za što su i nagrađivani dijelovima planinarske opreme.

Građanima su se predstavili i članovi Gorske službe spašavanja - Stanica Zenica, koja ove godine obilježava 50. godišnjicu.

-Gorska služba pa i naša stanica Zenica, radi na preventivnim aktivnostima kako bi spriječili da dođe do nesreća. Različitim aktivnostima, kao što je i ova te koje vrlo rado podržavamo i u njima sudjelujemo, radimo sa građanima, a pogotovo sa mladima - kaže kandidat za registrovanog gorskog spasioca Šemsa Gačić.

Navodi kako su zenički pripadnici GSS na području tog grada uglavnom provodili akcije potrage za izgubljenim osobama, dok su na drugim područjima i sa drugim stanicama, sudjelovali i u akcijama spašavanja na nepristupačnim terenima.

Nakon Sarajeva i Zenice, projekt će večeras biti promoviran i u Tuzli, a zatim i u Bijeljini, Mostaru i Banja Luci.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo