Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 10:05 |

Sanacija stambenih objakata jedan od ključnih projekata Općine Stari Grad

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Sanacija stambenih jedinica socijalno ugroženih građana bio je jedan od ključnih projekata prošle i ove godine u Općini Stari Grad Sarajevo bez obzira na pandemiju i izazove koje je ona donijela.

Pomažući građanima koji su bez primanja i u teškoj materijalnoj situaciji da saniraju svoje domove, osigurava im se krov nad glavom i uslovi za život, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Stoga, ova lokalna zajednica veliku pažnju posvećuje porodicama čije su stambene jedinice neuslovne za život. Upravo iz tog razloga, nalogom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, prošle godine više od 50 porodica riješilo je svoje stambene probleme.

Za sanacije kuća, stanova, popravke krovova, zamjenu stolarije, te utopljavanja objekata u kojima žive socijalno ugroženi građani, samo prošle godine izdvojeno je više od 260.000 KM.

- Jedan od važnih projekata prošle i ove godine tiče se građanstva, a riječ je o obnovi i sanaciji privatnih objekata prema procijenjenom stepenu njihove ugroženosti. Komisije su na terenu utvrdile prioritete i taj je projekt u toku. Riječ je o obnovi krovova, stolarije, fasada na kućama koje su u vlasništvu ljudi koji sebi to ne mogu priuštiti. Ove projekte radimo u kontinuitetu, a u godinama koje su iza nas obnovili smo više od 300 kuća - istakao je ranije načelnik Hadžibajrić.

Općina Stari Grad je u proteklom periodu finansirala sanaciju krova kuće porodice Karić. Fahrudin Karić sa Bistrika obratio se načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad za pomoć sanacije trošnog i starog krova njihove porodične kuće u kojoj osim njegove porodice žive još dvije porodice sa djecom.

Kroz ovaj projekt Općina radi sanaciju najoštećenijih dijelova stambenih objekata, odnosno dijelova kuća, a u narednom periodu planirana je i sanacija na lokacijama Pirin Brijeg i Nevjestina. Za projekte na ove tri lokacije Općina Stari Grad izdvojila je oko 20.000 kovertibilnih maraka.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'