Svijet     | 14.07.2021. 08:44 |

SAD poziva ASEAN na akciju prema Mijanmaru, odbacuje pomorske zahtjeve Kine

FENA Internet

WASHINGTON, 14. jula (FENA) - Sjedinjene Države odbacuju kineske "nezakonite" pomorske zahtjeve u Južnokineskom moru i stoje uz države jugoistočne Azije suočene s pekinškom "prisilom", rekao je u srijedu državni sekretar Antony Blinken.

Obraćajući se videokonferenciji s ministrima vanjskih poslova iz zemalja članica Saveza država Jugoistočne Azije  (ASEAN), Blinken je također rekao da Sjedinjene Države imaju "duboku zabrinutost" zbog situacije u Mijanmaru i pozvao je  članice ASEAN-a da poduzme mjere za zaustavljanje nasilja i obnovu demokratije u zemlji.

Sastanak s 10-članim blokom prvi je otkako je administracija predsjednika Joe Bidena preuzela dužnost u januaru  i dolazi usred zabrinutosti diplomata i ostalih da Washington ne obraća dovoljno pažnje na regiju koja je ključna za njegovu regionalnu strategiju za suzbijanje sve moćnije Kine, piše Reuters.

ASEAN predvodi glavne diplomatske napore  za prekid nasilja u Mijanmaru, zemlji članici Saveza.

Mijanmarska hunta pokazala je mali znak da se pridržava ASEAN-ovog konsenzusa u pet tačaka postignutog u aprilu, koji poziva na prekid nasilja, političke pregovore i imenovanja regionalnog specijalnog izaslanika.

Blinken je pozvao ASEAN da poduzme "trenutnu akciju" na konsenzusu i imenuje posebnog izaslanika za Mijanmar, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

 Blinken je zatražio puštanje svih  "nepravedno zatočenih" u zemlji i obnovu mijanmarske demokratske tranzicije, rekao je Price.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta