Kultura     | 14.07.2021. 13:48 |

Ibrahim Spahić prezentira festivale Sarajeva, na poziv platforme iz Šangaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić prezentira, na poziv jedne od najznačajnijih i najvećih planetarnih platformi vrhunske umjetnosti SPAF iz Šangaja, festivale "Sarajevo winter", "Grad" i "Poetiku prostora" koje organizira proteklih 40 godina, kao i izbor učesnika na tim festivalima najboljih bosanskohercegovačkih i svjetskih umjetnika. 

- U specijalnom online  izdanju "Festival Tour  SPAF 2021" odabrani smo da se predstavimo, sa šest svjetskih festivala. Odlučio sam da istaknem, između ostalog, i  internacionalni projekt   "Concert hall Sarajevo na Marijin Dvoru"  koji  smo vodili sa Rimom i Sarajevom  i  Zahom Hadid, "Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope" u saradnji sa Sarajevom, Antverpenom i Lisabonom i Avinjonskim festivalom, Bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana  i  kulturne mreže svijeta u kojima djeluje IPC/SWF, čuveni projekt Mape grafika "Sarajevo"  realiziran u saradnji  sa Akademijom likovnih umjetnosti UNSA, "Meeting point" intelektualnih susreta i časopis Dijalog u saradnji sa ANUBiH, nastupe na  međunarodnim sajmovima knjiga i promociju pisaca i kulturne baštine BiH  i Olimpijadu kulture Sarajevo i Manifest umjetnosti - kazao je.

Posebno je, kaže Spahić, istaknuo gostovanja i nastupe Sarajevske filharmonije i svih filharmonija iz regije jugoistočne Evrope, kao i  kocerata Jane Birkin, Madre Deus, Barbara Hendrix, Indexi, Bijelo dugme, Sinan Alimanović vrhunska djela vizuelne, operske, dramske i baletne umjetnosti i savremenog plesa i svjetske premijere na SWF iz SAD, Indije i Evrope i filmske revije SWF.

- Teško je bilo, zahtijevno i odgovorno, da izaberem  video materijale, plakate i kataloge sa nastupa  umjetnika (4.000 festivalskih  programa),  napraviti  izbor. I to sam nastojao, i  putem intervjua,  naglasiti - kazao je, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Ponosan je Spahić na činjenicu da se misija IPC/SWF kontinuirano prepoznaje u svjetskoj zajednici umjetnika. To će javnosti biti dostupno i na V festivalu "Grad" 2021, pod motom ‘Vitezovi umjetnosti’, u septembru, kad će javno biti promoviran taj projekt.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana