Kultura     | 14.07.2021. 13:11 |

Beč - Muzej traži dobrovoljce za dešifrovanje razglednica

FENA Saopćenje

BEČ, 14. jula (FENA) - Putem Crowdsourscing-projekta, bečki muzej "Wien Museum" svoju zbirku razglednica želi učiniti dostupnom za javnost. Trenutno je raspisan konkurs za volontere, koji će čitati historijske poruke, pisati transkripciju i dijelom prevoditi.

U "Wien Museumu" je oko 2.000 topografskih razglednica, s privatnim porukama. Od toga 250 razglednica nije na njemačkom, nego na engleskom, češkom, hrvatskom, mađarskom, slovenačkom, slovačkom i holandskom jeziku. Zbirka obuhvata period od 1885. godine, do nedavne prošlosti. Poruke na razglednicama sežu od formalnih pozdrava iz nekog mjesta do historijski vrijednih informacija, razloga slanja, značaja pogleda ili motiva. U okviru projekta posebno će se obratiti pažnja na adrese, sadržaj teksta i način slanja.

- Tekstovi će biti sačuvani u muzejskoj datoteci, nakon toga i digitalizovani, da bi bili dostupni i široj javnosti. Projekt bi trebalo da traje godinu dana, dok je izložba dešifrovanih razglednica planirana za 2023. godinu. Sve razglednice su postavljene na stranici Crowdsourcing Wien Museum. Tu se mogu sortirati prema vremenskom periodu, jeziku i statusu. Za pristupanje projektu potrebna je samo registracija sa E-Mail-adresom - saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo, Predstavništvo Grada Beča u Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom