Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 13:44 |

Udruga Filmske Industrije - Prekinuti nelegalno zatamnjivanje sadržaja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Udruga Filmske industrije, nosilac dozvole za naplatu kolektivnih prava za reemitovanje audiovizualnih sadržaja u sistemima kablovskog reemitovanja, pokrenula je inicijativu prema kompletnoj bh. javnosti te svim kablovskim operaterima i nadležnim državnim institucijama, da se, prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima BiH, prekine za nelegalnim zatamnjivanjem sadržaja na TV programima koje reemitiraju kablovski operateri u BiH.

Dopis inicijative je, pored cjelokupne bh. javnosti, proslijeđen i svim kabel operaterima u BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH, Vijeću RAK-a, Obmudsmenu za zaštitu potrošača, svim klubovima zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), svim zastupnicima oba doma PS BiH te Institutu za intelektualno vlasništvo BiH koji je i ovlastio Udrugu Filmske industrije za prikupljanje naknada za reemitovanje audiovizuelnih djela u sistemima kablovskih operatera u BiH.

Naime, Udruženje Filmske Industrije po ovlaštenju autora/nositelja prava zahtjeva da se konačno prestane sa nelegalnom praksom zatamnjivanja sadržaja na TV programima koje kabelski operateri u BiH reemitiraju, te da se poslovanje kabel operatera uskladi sa Zakonom o autorskom i srodnim pravima BiH.

Člankom 30. pomenutog Zakona jasno i nedvosmisleno je određeno da reemiteri moraju svojim konzumentima isporučiti integralni sadržaj TV emitera, saopćeno je iz Udruge Filmske industrije.

Pravo radiodifuznog odnosno kabelskog reemitiranja isključivo je pravo na istodobno, u neizmijenjenom obliku i cjelini, priopćavanje javnosti radiodifuzno emitiranog djela kada takvo priopćavanje obavlja druga organizacija za radiodifuziju a ne one koja djelo izvorno emitira, ili drugi subjekt obavlja priopćavanje kabelskim ili mikrovalnim sustavom koji obuhvaća više od 100 priključaka ili kada se djelo izvorno emitira iz druge države (kabelsko reemitiranje).

Kao što je svima svakodnevno vidljivo najatraktivniji sadržaji na TV kanalima koji se reemitiraju, tj. koji se nalaze u programskim shemama kabel operatora su zatamnjeni. Iz navedenog članaka je vidljivo da nije dozvoljena bilo kakava modifikacija reemitiranog sadržaja te je onda jasno i da je trenutna ustaljena praksa zatamnjivanja nezakonita.

Zatamnjivanjem sadržaja autori/nositelji prava, su jednostranim aktom kabel operatera uskraćeni za naknadu koja im pripada po osnovu reemitiranja tih njihovih dijela. Sa stanovišta pretplatnika (konzumenta usluga kabel operatera), to je klasična prevara potrošača koji su uskraćeni da koriste sadržaje za koje uredno plaćaju pretplatu svojim kabel operaterima.

Udruga Filmske industrije poziva sve kabel operatere da svoje poslovanje usuglase sa članom 30. Zakona o autorskom i srodnim pravima, Regulatornu agenciju za komunikacije BiH da u sklopu svojih ovlasti naloži kabel operaterima da usuglase svoje poslovanje sa gore navedenim članom 30. Zakona o autorskom i srodnim pravima i Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH da naloži stručnim službama RAK BiH da sukladno svojim ovlastima, koje su im dane Zakonom o komunikacijama BiH, poduzmu mjere za poštivanje navedenog članka 30.

Udruga poziva Ombudsmene za zaštitu potrošača da sukladno svojim ovlastima poduzme odgovarajuće mjere kako bi se ovo drastično kršenje prava konzumenata kabel operatera prekinulo, a parlamentarne stranke PS BiH, kao i sve zastupnike/poslanike PS BiH da svojim autoritetom daju potporu ovoj inicijativi.

Ukoliko ova inicijativa bude ignorirana, pozivaju sve konzumente usluga da prestanu sa plaćanjem usluga kabel operaterima zbog neizvršavanja ugovorenih obveza od kabel operatera prema krajnjim potrošačima sve dok se ova nezakonita praksa ne prekine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana