Sport     | 14.07.2021. 14:05 |

Japanski car će prisustvovati svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju

FENA Internet

TOKIO, 14. jula (FENA) - Japanski car Naruhito će najvjerovatnije prisustvovati svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju i proglasiti početak igara, rekao je u srijedu dužnosnik koji radi na organizaciji otvaranja, prenosi agencija Kyodo. 

Japan nastavlja sa pripremama za otvaranje kao i organizacijom prisustva japanskog cara na svečanosti 23. jula, rekao je dužnosnik koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, dodajući da je japanski car izrazio spremnost također da se sastane sa zvaničnicima u Carskoj palači.

Naruhito, 61-godišnji car, koji je službeno preuzeo Prijestolje Krizantema 1. maja 2019. godine, počasni je pokrovitelj Olimpijskih i paraolimpijskih igara.

Olimpijska povelja propisuje da šef države domaćina proglašava Igre otvorenim.

Car Naruhito treći je car koji je prihvatio ulogu počasnog pokrovitelja i prvi koji ju je preuzeo i za Olimpijske igre i za Paraolimpijske igre.

Njegov otac, car Akihito, proglasio je otvaranje Zimskih igara u Naganu 1998. godine, dok je njegov djed, car Hirohito, proglasio početak ljetnih igara u Tokiju 1964. i zimskih igara u Saporu 1972. godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'