Svijet     | 14.07.2021. 14:34 |

Francuska vojnom paradom obilježila Dan Bastille

FENA Internet

PARIZ, 14. jula (FENA) - Francuska danas obilježava svoj nacionalni dan, 14. jul, nakon što je redovna vojna godišnja parada na Champs-Élysées otkazana prošle godine zbog pandemije Covid-19.

Evropske specijalne snage angažovane u antidžihadističkoj operaciji u afričkoj regiji Sahel imale su vodeću poziciju u proslavi Dana Bastille, simbolično iskazujući vojne prioritete predsjednika Emmanuela Macrona.

Osamdesetak pripadnika evropskih i francuskih specijalnih snaga iz sastava multinacionalnih snaga Takuba u Sahelu predvodili su povorku, što ima za cilj da pošalje diplomatsku poruku iz Pariza.

Macron, koji je predsjedao ceremonijom, objavio je prošlog mjeseca planove smanjenja broja francuskih vojnika u regiji Sahel.

Parada u Parizu predstavljala je manju verziju redovnog godišnjeg dešavanja, uz samo 10.000 ljudi u povorci umjesto ranijih 25.000, prenosi AFP.

Tradicionalna nadlijetanja aviona i prezentacija vojne moći odvijali su se kako je i planirano uprkos tmurnom vremenu, koje je također zaprijetilo održavanju vatrometa širom zemlje, još jednog popularnog dešavanja za Dan Bastille, velikog događaja Francuske revolucije 1789. godine kada je masa upala u zloglasni zatvor Bastillu.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu