Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 14:31 |

Gradonačelnik Goražda predložen za člana Predsjedništva Saveza općina i gradova

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 14. jula (FENA) - Predstavnici Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine danas su boravili u Goraždu gdje su se susreli za zvaničnicima lokalnih zajednica u sastavu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Razgovarano je o pripremi izborne skupštine Saveza te je, u tom smislu,  gradonačelnik Goražda Ernest Imamović predložen za člana predsjedništva ovog saveza, ume lokalnih zajednica sa područja BPK-a.

- Savez općina i gradova FBiH, koji je zakonski zastupnik općina i gradova u Federaciji BiH pred višim nivoima vlasti, trenutno je u procesu pripreme iIzborne skupštine i  tom povodom smo danas u Goraždu, gdje smo na sastanku sa načelnicima općina i gradova iz BPK-a  željeli da  čujemo prijedloge za organe i  tijela Saveza koji će nam trebati na predstojećoj izbornoj skupštini – pojasnila je viši saradnik za pravna pitanja Saveza općina i gradova FBIH,  Selma Fišek.

Naglasila je da će se izborna skupština održati u septembru.

- Do sada je ovo treći kanton u kojem smo održali sastanke i u predstojećem periodu namjeravamo to učiniti i  u preostalih sedam kantona. SOGFBiH ispunjava svoju primarnu ulogu zakonskog zastupnika kako je to definisano Zakonom o principima lokalne samouprave ali pored te uloge tu smo da svojim članicama pokušamo pružiti svaku drugu vrstu pomoći kada je upitanju implementacija različitih projekata vezanih za lokalni nivo vlasti, ali i kod niza drugih inicijativa i pitanja sa kojima se susreću naše lokalne zajednice – naglasila je Fišek.

Kako je danas dogovoreno, prijedlozi za članove komisija koje djeluju unutar Ssaveza, lokalne zajednice iz BPK-a će dostaviti naknadno.

-Dobio sam povjerenje od općina Pale u FBiH i Foča u FBiH da  ime našeg kantona budem član Predsjedništva Saveza općina i gradova FBiH, izuzetno bitan organ iz razloga što svakodnevnim zakonskim regulativama imamo pravo na davanje mišljenja i zajednički nastup i djelovanje prema FBiH – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta