Svijet     | 14.07.2021. 15:16 |

Zovko: Budućnost zapadnog Balkana ovisi o dogovoru između Srbije i Kosova

FENA Saopćenje

PRAG/BRUXELLES, 14. srpnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko izjavila je kako budućnost zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Europske unije, ovise o dogovoru između Srbije i Kosova.

Zovko je to izjavila na Prague European Summitu sudjelujući na panelu o dijalogu Beograda i Prištine s fokusom na razgovore između čelnika Kosova i Srbije, koji su ponovno pokrenuti pod vodstvom Europe i mogućim putevima prema naprijed koji bi ove zemlje mogli dovesti do pristupanja Europskoj uniji.

"Ova priča ima dvije strane, a nama treba istinski dijalog, razgovor između dvije uključene strane, kao i razgovor između te dvije strane i Europske unije", kazala je Zovko dodavši kako je jedini način da Kosovo postane dio Ujedinjenih naroda i Europske unije taj da Srbija prizna njegovu neovisnost.

Osvrnula se i na najnovije izvješće Međunarodne krizne skupine o dijalogu, kazavši da u raspravu treba uključiti i rješenja koja ovo izvješće nudi, a koja se temelje na primjerima Južnog Tirola i vezana su uz udruživanja općina.

Zovko smatra kako Europska unija mora više ulagati u zapadni Balkan.

"Moramo promijeniti način komunikacije i shvatiti stvarnost. Za Europsku uniju zapadni Balkan predstavlja i pitanje sigurnosti. Kao što vidimo u našem susjedstvu, nikada se ne zna kada se mogu probuditi ugasli sukobi", izjavila je Zovko.

Spomenula je i Konferenciju o budućnosti Europe, rekavši da će nakon krize međunarodna scena izgledati drugačije.

"Moramo uvjeriti druge da za EU vrijedi glasovati i da na njoj vrijedi raditi", navela je Zovko.

"Ako se odluči ukinuti ideju identiteta na zapadnom Balkanu i nametnuti pravilo većine, neki ključni sporazumi poput Ohridskog sporazuma mogu biti dovedeni u pitanje. Ili će ova regija svoju budućnost zasnovati na načelima Europske unije – suživotu s ravnotežom različitih identiteta?", istaknula je Zovko.

Na Prague European Summitu je Zovko također sudjelovala na okruglom stolu o budućnosti proširenja Europske unije u globalnoj krizi. Prague European Summit godišnji je događaj na kojem javni dužnosnici, predstavnici civilnog društva i gospodarstvenici raspravljaju o mogućim rješenjima za izazove s kojima se Europska unija susreće, priopćeno je u srijedu iz Ureda zastupnice Zovko.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!