Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 16:27 |

Koordinacija Srba upozorava na diskriminaciju srpskog naroda u HNŽ-u

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. srpnja (FENA) - Koordinacija Srba Mostar pozvala je u srijedu političke stranke na vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, HDZ BiH i SDA, da prestanu s "diskriminacijom srpskog naroda u toj županiji".

Iz Koordinacije Srba u priopćenju za javnost navode kako je najnoviji primjer kada je putem javnog natječaja u županijski MUP primljeno 26 osoba, među kojima, kako se navodi, nema nijednog Srbina, a što "najbolje oslikava odnos prema najmalobrojnijem (ne)konstitutivnom narodu u HNK".

Iz Koordinacije su istanuli kako županijski ministar unutarnjih poslova Slađan Bevanda "ovu diskriminaciju obrazlaže 'nepisanim pravilima' u MUP-u što je krajnje neprihvatljivo u državi i institucijama gdje se radi po zakonima i Ustavu, što bi MUP morao biti".

"Budući da smo se godinama unazad uvjerili da po 'nepisani pravilima' HDZ-a i SDA u ovoj županiji Srbima ne omogućavaju upošljavanje u javnim ustanovama, kao ni ostala prava, pozivamo ih da konačno počnu poštivati pisana pravila i zakone i omoguće srpskom narodu ono što im po Ustavu FBiH pripada", stoji u priopćenju iz Koordinacije Srba.

Također, u priopćenju se ističe kako je u specijalnom izvešću Institucije ombudsmena BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama iz 2020. godine za HNŽ navedeno kako je u institucijama na razini županije uposleno svega 15 Srba.

"Uzeti su podaci iz 16 ministarstava i zavoda, a šokantno je da od njih 16 u čak osam nema uposlen nijedan Srbin", stoji u priopćenju.

Iz Koordinacije Srba Mostar još jednom apeliraju na HDZ, SDA i zastupnike u Skupštini HNŽ-a da konačno usvoje i izmjene Ustava HNŽ-a po kojima će Srbima biti omogućeno da budu konstitutivan narod u HNŽ-u.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom