Bosna i Hercegovina     | 14.07.2021. 16:40 |

Nastavljena realizacija edukativnog projekta 'Lopov uvijek bude otkriven'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) Admir Katica i policijski komesar Uprave policije Nusret Selimović održali su radni sastanak sa ministricom odgoja i obrazovanja KS Naidom Hota-Muminović i predstavnicima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH).

Tema sastanka je bio nastavak saradnje i uspostavljanje održivosti preventivnog programa edukacije učenika osnovnih škola “Lopov uvijek bude otkriven” i razvoj novog programa prevencije kriminaliteta iz oblasti sprečavanja trgovine ljudima.

Uprava policije MUP-a KS je još 2017. godine, na poziv VSTV-a BiH, nominirala određeni broj policijskih službenika koji su prisustvovali edukaciji iz oblasti prevencije kriminaliteta, a s ciljem realizacije projekta “Lopov uvijek bude otkriven”.

Projekt je osmišljen i kontinuirano se  realizirao u prethodnom periodu u okviru projekta “Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini”, u organizaciji VSTV-a BiH i uz učešće Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, Federalne uprave policije i Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Današnji radni sastanak je organiziran s ciljem dogovora o nastavku realizacije projekta i u narednoj školskoj godini.

Zajednički zaključak svih učesnika, koji su  dosada učestvovali u praktičnom provođenju projekta na terenu, jeste da je projekt u potpunosti ispunio očekivanja u smislu kvaliteta prezentiranih sadržaja, zainteresiranosti i načina na koji su učenici osnovnih škola kao ciljna grupa ovog projekta, prihvatili i aktivno učestvovali u prezentaciji planiranih sadržaja, te da bi bilo veoma korisno nastaviti njegovu realizaciju i u narednoj školskoj godini.

Kako je poznato, osnovna ideja i cilj projekta jeste da se, kroz planirane sadržaje, nastoji ojačati povjerenje učenika u institucije sistema.

Inicijalno, edukativni dio podrazumijeva prevenciju krivičnih djela krađe i džepne krađe, a jedan od dodatnih sadržaja jeste i pokazna vježba rada službenog policijskog psa posebno obučenog da traga i pronalazi skrivene predmete, te prezentacije sredstava i opreme specijalnih jedinica policije.

Poruka prezentiranih sadržaja jeste da se nedopušteni oblici ponašanja ne isplate, a počinioci uvijek budu otkriveni.

I ovaj ciklus realizacije projekta će obuhvatiti učenike šestih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, a njegova provedba će početi sa predstojećom školskom godinom.

Također, postignuta je i načelna saglasnost da VSTV BiH, u saradnji sa nadležnim službama Uprave policije MUP-a KS i Ministarstva odgoja i obrazovanja KS, započne pripreme na realizaciji novog programa prevencije kriminaliteta koji bi se odnosio na borbu protiv trgovine ljudima.

Predviđeno je da projekt bude realiziran u završnim razredima svih srednjih škola na području Kantona Sarajevo. Prethodno bi policijski službenici koji već rade na realizaciji projekta “Lopov uvijek bude otkriven” prošli odgovarajuću edukaciju u okviru priprema za provedbu budućeg projekta prevencije kriminaliteta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom