Kultura     | 14.07.2021. 17:26 |

Održane ministarske konferencije za obrazovanje, znanost, sport i druge oblasti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Na poziv Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine održane su prve konstituirajuće sjednice ministarskih konferencija za obrazovanje, znanost, mlade, kulturu, sport, socijalnu skrb i zdravstvo u sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Održane su ukupno tri odvojene sjednice na kojima su nazočili predstavnici svih nadležnih institucija u BiH.

Riječ je o izuzetno zahtjevnim aktivnostima imajući u vidu podijeljene nadležnosti i veliki broj institucija koje su trebale participirati u radu te tri sjednice, kojima je predsjedavala ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Sve tri konferencije su uspješno konstituirane te su za sve tri usvojeni i poslovnici  o radu.

Na konstituirajućoj sjednici Ministarske konferencije za rad i socijalnu politiku razmatran je i  radni dokument "Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU".

Gudeljević je informirala da su u Radnom dokumentu "Akcijski plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, navedena zaduženja pojedinih institucija i rokovi izvršenja za realiziranje mjera u okviru pojedinih prioriteta iz mišljenja Europske komisije, o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Zaduženja Ministarske konferencije za rad i socijalnu politiku odnose se prvenstveno na 13. prioritet koji glasi "Unaprijediti zaštitu i inkluziju ranjivih skupina, posebno osoba s invaliditetom, djece, LGBTI osoba, pripadnika romske zajednice, pritvorenika, migranata i tražitelja azila, kao i raseljenih osoba i izbjeglica s ciljem zaključenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma", saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta