Bosna i Hercegovina     | 15.07.2021. 09:25 |

Koordinacija boračkih udruženja KS uputila protest zbog hapšenja Mehmedagića

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo izražava snažan protest zbog političkih zloupotreba Tužilaštva Bosne i Hercegovina i dvostrukih aršina koje ova pravosudna institucija demonstrira u posljednjih nekoliko godina, otkako je na njenom čelu Gordana Tadić.

Kako je saopćeno, kulminacija takvog odnosa Tužilaštva BiH desila se hapšenjem direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića, na kojeg se godinama vrši pritisak, s ciljem njegovog uklanjanja sa čelne pozicije u obavještajnoj agenciji.

- Osman Mehmedagić je naš saborac, ratni vojni invalid i dobitnik Zlatne policijske značke. Svi mi vrlo dobro znamo ko je Osmica i zbog čega smeta onima koji su protiv ove zemlje. Njegovo hapšenje duboko nas uznemirava, jer za djela koja se njemu stavljaju na teret nikad niko nije uhapšen, već su se procesi vodili u redovnim procedurama. Hapšenje je očigledna poruka koju centari moći koji kontrolišu pravosuđe šalju svima koji se suprotstave antidržavnim politikama i nastrajima na BiH - navodi se u saopćenju.

Dalje navode da svjedočimo da Tužilaštvo BiH neselektivno podiže optužnice protiv oficira i vojnika Armije RBiH zbog navodnih ratnih zločina, dok izostaju optužnice protiv pripadnika Vojske RS, među kojima je stotine njih odgovorno za genocid i druge ratne zločine diljem Bosne i Hercegovine.

- Tužilaštvo progoni časne generale Armije RBiH, i gotovo da ne postoji nijedan visoki oficir koji se nije našao na meti Tužilaštva. S druge strane, Tužilaštvo izbjegava da čak i da privede bivešg oficira VRS Milomira Savčića, a ministra MUP-a RS Dragana Lukača oslobođa odgovornosti iako cjelokupna javnost ima priliku vidjeti snimak na kojem naređuje da odvedu zarobljenog civila koji je kasnije mučki likviran. Zaprepašjuće je da za niko od direktnih izvršilaca zločina u Sarajevo, u kojima je stradalo više od 11.000 ljudi, među kojima 1.600 djece, još uvijek nije procesuiran -stoji u saopćenju.

Kažu da je još mnogo primjera dvostrukih aršina koje primjenjuje Tužilaštvo BiH diljem BiH, s očiglednim ciljem da pokuša izmijeniti karakter agresije na našu domovinu.

- Slično se događa i kada su u pitanju optužnice za druga krivična djela, gdje se uglavnom procesuiraju bošnjački predstavnici. Pored brojnih afera, Tužilaštvo i ne pomišlja da procesuira bilo kojeg funkcionera iz RS-a ili nekog iz hrvatskog naroda. Nemamo ništa protiv toga da svako u ovoj zemlji bude jednak pred zakonom i da svako ko je, eventualno, prekršio zakon zbog toga odgovara. Međutim, protiv smo toga da za jedne zakon važi, a za druge ne i da se pravosuđe koristi za političke obračune i nastraj na državne institucije. Takva praksa Tužilaštva BiH mora se zaustaviti - saopćila je Koordinacija boračkih udruženja Kantona Sarajevo.

 

 

                                                                                                                    

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana