Svijet     | 15.07.2021. 14:22 |

Devet civila ubijeno u raketnim napadima na sirijsku pobunjeničku enklavu Idlib

FENA Internet

DAMASK, 15. jula (FENA) - Najmanje devet civila, među kojima i troje djece, ubijeno je kada su rakete sirijskih vladinih snaga pogodile dva sela u posljednjem pobunjeničkom uporištu na sjeverozapadu Sirije, saopćili su spasilački radnici i ratna nadzorna grupa u četvrtak.

Sirijski tim Civilne zaštite koji djeluje u pobunjeničkim regijama, poznat kao Bijeli šljemovi, saopćio je da su navodeće rakete pogodile Ibleen, selo na jugu pokrajine Idlib, ubivši majku, njenu kćerku i dijete iz te porodice, i ranile su četvero ostalih iz iste porodice.

U istočnom Idlibu, najmanje šestero ljudi je ubijeno, među kojima i dijete, kada su rakete pogodile regiju  u kojoj se nalazi kamenolom u blizini Foe, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Bijeli šljemovi također su javili o tom napadu, ali su naveli da je među ubijenim dvoje djece, prenosi AP.

Nasilje je u porastu u proteklim sedmicama između vladinih i savezničkih snaga  s jedne i pobunjenika s druge strane, na rubu teritorije koja je dom za skoro četiri miliona ljudi, uprkos primirju dogovorenom u martu 2020.

Primirje je dogovarano između Turske, koja podržava sirijske pobunjenike, i Rusije, vodeće saveznice sirijske vlade. Zaustavilo je žestoku zračnu i kopnenu ofanzivu sirijskih snaga uz rusku podršku u cilju preuzimanja kontrole nad regijom.

UNICEF je saopćio da je potvrđena pogibija 512-ero djece u Siriji u prošloj godini, od kojih je većina sa sjeverozapada zemlje gdje živi 1,7 miliona ranjive djece, a koja su izbjegla pred nasiljem nekoliko puta.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu