Bosna i Hercegovina     | 15.07.2021. 14:27 |

Odluke i zaključci sa sjednice Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. jula (FENA) - Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava utvrđenih u Budžetu FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, namijenjen za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima za regresiranje kamata u okviru Garancijskog fonda. Ukupan iznos sredstava namijenjenih za subvencionisanje dijela kamate po ovom programu je 6.000.000 KM.

Ovaj program je rezultat nastojanja Vlade Federacije BiH za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi Federacije BiH, usljed poteškoća u poslovanju subjekata male privrede.

Osnovni cilj Programa je omogućiti korisnicima koji su kreditno zaduženi po Kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja preduzeća i Kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, kao i za kreditno-garantne programe koji su objavljeni u 2021. godini, da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate. Subvencionisat će se dio kamata na ove kredite, na tromjesečnom nivou, u visini do 4,5 posto.

Postupak subvencionisanja dijela kamate će se provoditi na način da će se vršiti refundiranje dijela kamate na odobrene kredite za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti, te rast i razvoj postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća, obrtnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, povećanje konkurentnosti, razvoj i uvođenje inovacija, te nova zapošljavanja.

Pravo na dodjelu grant sredstava po ovom programu ostvaruju subjekti male privrede koji su kreditno zaduženi po postojećim programima za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti ili će biti zaduženi u narednom periodu u okviru Kreditno-garantnog programa za mikro, mala i srednja preduzeća i Kreditno-garantnog programa za obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti, koji su na snazi od 01.06.2021. godine.

Subvencije će se odobravati korisnicima kreditnih sredstava do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2021. godine

 

DOKUMENT OKVIRNOG BUDŽETA FBIH OD 2022. DO 2024. godine

Vlada FBiH je usvojila Dokument okvirnog budžeta (DOB) Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine. Ovaj dokument je sačinjen u skladu sa Zakonom o budžetima Federacije BiH i predstavlja osnovu za izradu budžeta Federacije BiH i nižih nivoa vlasti. DOB sadrži makroekonomske i projekcije javnih prihoda, upravljanje javnim rashodima, budžetske prioritete, te gornje granice rashoda budžetskih korisnika FBiH za tekuću i slijedeće dvije fiskalne godine.

U 2021. godini MMF projicira rast svjetske ekonomije od 3,3 posto, a Evropska komisija rast od 3,4 posto. Za zapadni Balkan Svjetska banka projicira rast ekonomije u 2021. godini od 4,4 posto, dok se za period od 2022. do 2023. godina očekuje blaži rast od 3,7 posto, što je posljedica smanjenih investicija u kriznom periodu, posebno smanjenih investicija u oblasti industrije.

Prema projekcijama, BiH će u 2021. godini, usljed pozitivnih kretanja u okruženju i zemlji, ostvariti realni rast od 2,3 posto, dok međunarodne institucije očekuju i veći ekonomski rast BiH, i to Svjetska banka od 2,8 posto, a MMF od 3,5 posto.

Za Federaciju BiH se u 2021. godini projicira oporavak i rast ekonomije od 2,8 posto kao i u godini prije krize, dok se u periodu od 2022. do 2024. godine projicira rast ekonomije od 3,1 posto, 3,3 posto i 3,6 posto respektivno, pod pretpostavkom rasta glavnih odrednica ekonomskog rasta privatne potrošnje i investicija.

Vlada je danas zadužila Federalno ministarstvo finansija da, nakon što Fiskalno vijeće BiH usvoji Dokument globalnog okvira fiskalne bilance i politka za period od 2022. do 2024. godine, u slučaju potrebe revidira DOB Federacije BiH i dostavi joj ga na razmatranje i usvajanje.

U oblasti javnih prihoda se namjeravaju poduzeti mjere za zaštitu radnih mjesta putem stručnog obrazovanja nezaposlenih osoba, mjere za smanjenje fiskalnog opterećenja za stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, te stvaranje pretpostavki za održavanje poslovanja sektora koji su najviše pogođeni krizom i za povećanje konkurentnosti proizvodnje posebno malih i srednjih preduzeća.

Jedan od ključnih ciljeva Vlade Federacije BiH je osiguranje likvidnosti i stabilnosti budžeta koja će omogućiti stabilnost u isplati penzija, boračkih i socijalnih naknada, te svih ostalih davanja koja se isplaćuju iz budžeta FBiH.

 

POKRENUTA IZRADA SEKTORSKE STRATEGIJE DUGOROČNE OBNOVE ZGRADA U FBiH

Vlada FBiH je donijela Odluku o izradi Sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federacije BiH za period do 2050. godine. Na ovaj način pokreće se proces izrade ove strategije koja je sektorski strateški dokument Federacije BiH, baziran na troškovno efikasnom pristupu obnovi zgrada, te obuhvata politike, mjere, vremenski okvir, izvore finansiranja i poticanja realizacije mjera, a treba rezultirati smanjenjem potrošnje energije i emisija CO2.

Strategija obnove zgrada treba osigurati dugoročni okvir za obnovu fonda zgrada do vrlo visokog nivoa energijske efikasnosti kroz potpuno angažiranje građevinske industrije, građevinskih operativa i finansijskih institucija čime će se doprinjeti smanjenju operativnih troškova zgrada u privatnim i javnim budžetima, smanjenju emisija CO2, niskokarbonskom ekonomskom razvoju i sigurnoj opskrbi energijom, što će u konačnici rezultirati snažnim razvojnim ciklusom javnog i privatnog sektora, kao i niza drugih ekonomskih i društvenih prednosti.

Tokom izrade Strategije osigurat će se usklađenost s relevantnim strateškim dokumentima Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, kao i iz procesa evropskih integracija i međunarodno prihvaćenim globalnim ciljevima održivog razvoja (ispunjenje obaveza iz Ugovora o osnivanju Energetske zajednice i Mape puta Evropske Unije do 2050. godine).

Nosilac izrade ove strategije je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a ostali sudionici su nadležna tijela vlasti i institucije na nivou FBiH, kantona i jedinica lokalne samouprave, te drugi socio-ekonomski partneri.

Rok za izradu Strategije je 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

 

IZJAŠNJENJA O INICIJATIVAMA

Vlada FBiH prihvatila je izjašnjenje Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o inicijativi za donošenje Zakona o izmjeni Zakona o cestovnom prijevozu Federacije BiH koju je podnijela poslanica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Alma Kratina. U mišljenju ovog ministarstva je navedeno da se trenutno nisu stekli uslovi za prihvatanje ove inicijative, te je naglašeno da su pokrenute aktivnosti na pripremi novog teksta Prednacrta zakona o cestovnom prijevozu i da je ova inicijativa uvrštena u materijal za širu raspravu.

Na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva utvrđeno je izjašnjenje o inicijativi za donošenje Zakona o izmjeni i usklađivanju postojeće zakonske regulative u oblasti biomedicinski potpomognute oplodnje nakon smrti bračnog partnera, odnosno Zakona o liječenju biomedicinski potpomognutom oplodnjom, posebno člana 28., 31. i 48. i relevantnih odredbi Porodičnog zakona FBiH, a koju je podnijela Institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH. U detaljnom izjašnjenju, uz ostalo, navedeno je da je stav Vlade FBiH da se ova inicijativa ne može prihvatiti bez istovremene izmjene i dopune Porodičnog zakona, propisa o nasljednom pravu, socijalnoj zaštiti, matičnim knjigama, kao i drugih propisa posljedično, a koji su od značaja za regulaciju statusa djeteta rođenog u postupku post mortem oplodnje.

 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI

Federalna vlada primila je na znanje izvještaj o radu Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2020. godinu, koji je Upravni odbor ovog zavoda usvojio 28.05.2021. godine.

Vlada FBiH se danas upoznala i sa informacijom o utrošku sredstava u 2020. godini kojima su finansirani projekti uključeni u Program javnih investicija Federacije BiH 2020-2022. godina.

Federalnom ministarstvu prostornog uređenja odobreno je raspoređivanje donatorskih sredstava UNDP-a za provedbu projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018 - 2026”,  u iznosu od 989.722,05 KM.

Data je saglasnost Općini Ilidža za ustupanje na korištenje dijela zemljišta u bivšoj kasarni „Nedžarići”, bez naknade, za potrebe kluba NK Stup, na period važenja Odluke o davanju na korištenje dijela zemljišta i pripadajućih objekta u bivšoj kasarni „Nedžarići“.

Prihvaćen je izvještaj o radu Komisije za replasman sredstava prikupljenih iz Malezijske donacije i Japanskih grantova (projekti “2KR” i “Non-Project Grant Aid”) za period 1.1.-31.12.2020. godine.

Danas je usvojen izvještaj o odobravanju izdvajanja finansijskih sredstava iz tekuće rezerve Vlade Federacije Budžeta FBiH za 2021. godinu, po odlukama Vlade FBiH, rješenjima premijera i zamjenika premijera, za period od 1.1. do 30.6.2021. godine, koji će biti upućen Parlamentu FBiH.

Federalna vlada usvojila je informaciju o poslovanju slobodnih zona u FBiH za period 1.1.-31.12.2020. godine, te informaciju o registriranim predstavništvima stranih lica u Federaciji BiH, sa stanjem na dan 2.4.2021. godine, u kojoj je, između ostalog, navedeno da ukupan broj predstavništava u FBiH iznosi 357 iz 42 države, a najveći broj predstavništava su otvorile strane osobe iz Hrvatske (25,21 posto). Najviše registriranih predstavništava u FBiH je u Kantonu Sarajevo, njih 263.

Vlada Federacije BiH je primila na znanje informaciju o Planu aktivnosti za naredne faze izrade Programa integrisanja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

           

KADROVSKA RJEŠENJA

Federalna vlada dala je prethodnu saglasnost za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, zbog isteka mandata. Također, data je prethodna saglasnost za imenovanje Denisa Zahirovića, Amire Suljević, Nurdina Sadikovića, Muvedeta Šišića, Amira Karića, Zije Brzine i Žarka Pušića za vršiloce dužnosti članova ovog nadzornog odbora, uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže na tri mjeseca.   

Vlada FBiH donijela je odluke o prestanku važenja Odluke o utvrđivanju kriterija i poništavanju ponovnog javnog konkursa za izbor i imenovanje člana Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje iz Federacije BiH. Donesene su i odluke o utvrđivanju kriterija i ponovnom raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje ovog člana. Imenovana je i komisija za provođenje ovog postupka, te utvrđen tekst ponovnog javnog konkursa.

Federalna vlada razriješila je dužnosti predsjednika Upravnog odbora Agencije za privatizaciju u FBiH, na lični zahtjev. Donesene su i odluke o raspisivanju javnog oglasa i kriterijima za izbor i imenovanje predsjednika ovog upravnog odbora. Imenovana je i komisija za provedbu ovog postupka, te utvrđen teksta javnog oglasa.

Vlada FBiH razriješila je dužnosti predsjednika i dva člana Upravnog odbora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, te u ovaj upravni odbor, po okončanju konkursne procedure, na mandatni period od četiri godine, imenovala Franu Glavaša (predsjednik), Ramiza Kikanovića i Sadina Pačavara (članovi).

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava opunomoćeni su Erna Buzaljko (Konfekcija „Borac“ d.d. Travnik), Jasmina Pašić (JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo) i Adnan Mahmutović („Igman“ d.d. Konjic), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta