Svijet     | 15.07.2021. 14:52 |

Gruzija na 'opasnoj raskrsnici' posle anti LGBT nasilja

FENA Internet

TBILISI, 15. jula (FENA) - Postupci gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija u vezi s otkazanom LGBT paradom ponosa i napadima mase na novinare koji su izvještavali s nje izazvali su javne proteste i pozive na njegovu ostavku, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Koprena nasilja dodatno je prekrila Tbilisi ove nedjelje, dok su ožalošćeni odavali počast 36-godišnjem televizijskom kamermanu Leksu Laškaravi koji je preminuo nekoliko dana pošto je zadobio povrede glave, kada ga je ophrlila masa protivnika prava LGBT zajednice pošto su organizatori otkazali događaj 5. jula uslijed prijetnji nasiljem desničarskih grupa.

To nasilje je još jedno uznemirujuće poglavlje u dugotrajnom sporu gruzijskih aktivista koji traže javno priznanje teške situacije seksualnih i drugih manjina suočenih sa tvrdim otporom vjerskih i drugih ultrakonzervativnih elemenata.

Debata je poprimila dodatan značaj s upozorenjima na opasnu "diktaturu većine" koje mogu imati dugoročne implikacije po ovu kavkasku zemlju s oko 11 miliona stanovnika.

Kritičari u Gruziji i izvan te zemlje postavili su pitanja o propustima vlasti u Tbilisiju da osiguraju planirano mirno okupljanje LGBT aktivista i Garibašvilijevoj sugestiji da je posao vlade da se "pokori" preovlađujućem stavu javnosti nauštrb manjinskih prava.

Neki od tih kritičara, poput Sjedinjenih Američkih Država, tvrde da je u opasnosti "kredibilitet demokratije u Gruziji".

To postaje i test političkog rukovodstva u zemlji gdje se dogodila jedna od prvih prodemokratskih revolucija u bivšem Sovjetskom Savezu, koja je ostvarila velike ekonomske i institucionalne reforme prije nego što su kratak rat sa susjednom Rusijom i političke svađe nanijele ozbiljne udarce težnji Tbilisija za veću integraciju sa Zapadom.

Također je podriven impuls koji je došao iz sporazuma uz posredovanje Evropske unije kojim je ponovo počeo da radi gruzijski parlament posle sedmomjesečnog bojkota opozicije.

"Gruzija nije bila na tako opasnoj raskrsnici posljednjih 30 godina", rekao je Giorgi Mšvenieradze, pravnik i kodirektor Nacionalnog instituta za ljudska prava,  koji je deio Slobodnog univerziteta u Tbilisiju.

Posle pojave vijesti da je snimatelj TV Pirveli Lekso Laškarava 11. jula pronađen mrtav u svom domu u Tbilisiju, Garibašvili je osudio nasilje, ali nastavio da insistira da gej prajd nije trebalo da se planira.

Prije sjednice parlamenta 12. jula koju su prekinuli gnjevni novinari i opozicioni poslanici, Garibašvili je ponovio svoju poruku od prije nedjelju dana, kada je rekao da smatra da nije razborito održavati paradu ponosa u glavnom gradu Gruzije. Ali je ovaj put otišao još dalje.

"Kada se 95 odsto naše populacije protivi propagandnoj paradi na demonstrativan način, prijatelji, svi ćemo se tome pokoriti", rekao je Garibašvili.

"To je mišljenje velike većine našeg stanovništva i mi ćemo se, kao vlada koju je narod izabrao, tome pokoriti", rekao je i dodao, "neće manjina uvijek da odlučuje o sudbini većine."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'