Svijet     | 15.07.2021. 16:34 |

Hariri podnio ostavku s pozicije mandatara libanskog premijera

FENA Internet

BEJRUT, 15. jula (FENA) – Mandatar za libanskog premijera Saad Hariri izjavio je u četvrtak da podnosi ostavku, devet mjeseci nakon što ga je parlament imenovao na tu poziciju, pozivajući se na "ključne razlike" s predsjednikom države.

Današnji razvoj dešavanja vjerovatno će gurnuti zemlju u dublji haos i neizvjesnost. Liban prolazi kroz ekonomsku krizu bez presedana, koju je Svjetska banka opisala kao jednu od najtežih u svijetu u 150 godina.

- Jasno je da nećemo biti u stanju da se usuglasimo s predsjednikom - izjavio je Hariri nakon 20-minutnog sastanka s predsjednikom Michelom Aounom.

Hariri se u srijedu sastao s Aounom nakon višesedmičnog ćorsokaka  u obnovljenim naporima na rješavanju političke blokade i nakon kratke posjete Kairu, bliskom savezniku. On je predložio 24-članu vladu i izjavio je da očekuje odgovor od Aouna do četvrtka. Pojavili su se izvještaji da je to bio pokušaj Haririja u posljednji čas.

Hariri (51) podnio je ostavku s položaja u oktobru 2019. pokoravajući se protestima širom zemlje u kojima su se tražile velike reforme i osuđivala se kompletna politička klasa. Godinu dana kasnije, on je ponovo imenovan na isti položaj od parlamenta u jeku pogubne ekonomske krize i nekoliko mjeseci nakon masovne eksplozije u bejrutskoj luci koja je pogoršala probleme zemlje, prenosi AP.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta