Kultura     | 16.07.2021. 09:08 |

Afirmirane svjetske street art umjetnice dolaze u Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. srpnja (FENA) - Tijekom mjeseca srpnja Mostar će biti domaćin dvjema afirmiranim svjetskim street art umjetnicama čiji će murali obogatiti već postojeću uličnu galeriju grada. 

Naime, Street Arts Festival Mostar i OKC Abrašević realiziraju projekat "The Future of Public Spaces" u okviru kojeg će se održati dvije art rezidencije na kojima će gostovati NeSpoon iz Poljske i TKV iz Srbije, a ovaj koncept za cilj ima suradnju s afirmiranim umjetnicima radi oplemenjivanja grada i osnaživanja već postojeće scene uz rezultat unapređivanja ulične galerije.

U nedjelju, 18. srpnja, u grad Mostar stiže NeSpoon umjetnica iz Poljske. Njena umjetnost se može pronaći širom svijeta. Koristeći zamršene uzorke čipke, ona napuštene i oronule zgrade pretvara u zaista izvanredne znamenitosti, izazivajući pozitivne emocije kroz svoju umjetnost. Oslikavat će mural u svom prepoznatljivom stilu u ulici Kralja Zvonimira, priopćili su organizatori.

Rezidenciju će, kako navode, započeti još jedna umjetnica, i to The Kraljica Vila - TKV - Aleksandra Petković iz Beograda koja će od 20. srpnja boraviti u Mostaru nekoliko dana. Njen stil odlikuju izrazito jarke boje i nesvakidašnji paterni koji omogućavaju da predmet umjetničkog djela dođe do izražaja. TKV je imala izložbe širom Europe. Od Republike Francuske je dobila titulu viteza umjetnosti i književnosti Republike Francuske i dodijeljena joj je nagrada UN-ovog agenta promjena. Ona će slikati mural u ulici Kneza Višeslava.

"Čast i zadovoljstvo nam je što imamo mogućnost da ostvarimo suradnju s ove dvije umjetnice te nastavimo putem ulične umjetnosti stvarati pozitivne socijalne reakcije koje postaju uvjerljiv odgovor društva koje ima kulturne potrebe", ističu iz Street Arts Festivala Mostar.

Nakon ovih inspirativnih dešavanja tokom ljeta, od 3. do 13. rujna održat će se jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar na kojem će učestvovati umjetnici iz Italije, Španjolske, Ekvadora, Argentine, SAD-a, BiH i Hrvatske.

 Projekat The Future of Public Spaces realizira se  uz podršku programa "Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), stoji u priopćenju.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo