Svijet     | 16.07.2021. 10:06 |

EU tuži Italiju zbog toga što ne dijeli podatke u vezi sa terorizmom

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 16. jula (FENA) - Evropska komisija uložila je žalbu protiv Italije Evropskom sudu pravde u Luksemburgu zbog nepoštivanja 'odluka iz Prüma', pravila koja je Vijeće ministara unutarnjih poslova EU uspostavilo 2008. godine za jačanje pravosudne saradnje između država članica, a koje su za Bruxelles ,,osnovno sredstvo u borbi protiv terorizma i kriminala“.

Pravila omogućavaju državama članicama brzu razmjenu informacija o DNK podacima, otiscima prstiju i nacionalnim podacima o registraciji vozila, omogućavajući tužiocima i policiji da identificiraju osumnjičene i uspostave veze između krivičnih slučajeva širom EU.

Ali Italija još nije odobrila takve pogodnosti svojim evropskim partnerima, jer nikada nije otvorila svoje baze podataka drugim državama.

Komisija je pokrenula postupak za utvrđivanje povrede prava već 2011. godine, kada je razmjena informacija postala operativna, a pošto nije dobila odgovor ni do 2017. godine, prešla je na drugi korak, uputivši obrazloženo mišljenje i pozivajući Italiju da u potpunosti poštuje svoje zakonske obaveze.

Nakon ponovljenih istraga o napretku koji je država postigla u ispunjavanju svojih obaveza, "napominje se da do danas Italija još ne dozvoljava drugim državama članicama pristup njenim podacima koji se odnose na DNK, otiske prstiju i registraciju vozila", saopćila je Evropska komisija.

Slučaj je sada predat sudu EU koji može izreći novčane kazne ako italijanska vlada ne bude brzo djelovala.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana