Bosna i Hercegovina     | 16.07.2021. 10:31 |

CMO održao okrugli stol 'Drama gostoprimstva' u Mostaru

FENA Saopćenje

MOSTAR, 16. jula (FENA) - Udruga "Centar za mirovno obrazovanje“ (CMO) sinoć je u amfiteatru Fakulteta humanističkih nauka u Mostaru održala peti od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom "Drama gostoprimstva“.

Okrugli stol je održan u suradnji s Fakultetom humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru. Voditelj okruglog stola bio je Alen Kristić, a izlagači Ugo Vlaisavljević, Nezir Halilović, Zdravko Kujundžija i Marko-Antonio Brkić.

Filozof Ugo Vlaisavljević s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu govorio je o susretu sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila kroz prizmu svetosti gostoprimstva, kojom su protkane sve, pa i najstarije kulture i religije, pledirajući za to da upravo osmišljavanje topologije gostoprimstva bude središnji izazov za dijalog religija, naročito u društvima poput našeg, saopćili su organizatori.

Teolog Nezir Halilović, šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice, kontrastirao je susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila s pripoviješću o Kainu/Kabilu i Abelu/Habilu, prvom bratoubojstvu, o kojem pripovijedaju sve ibrahimovske/abrahamske tradicije, naglašavajući da bi trebalo snažnije razvijati svijest o tome da je nasrtaj na dostojanstvo svakog čovjeka istodobno i nasrtaj na dostojanstvo samog Boga.

Da je susret sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila sve do danas neiscrpan izvor nadahnuća, to je zorno pokazao Zdravko Kujundžija, direktor Centra za mirovno obrazovanje, na primjeru pontifikata pape Franje.

Podsjećajući na svoje prve korake u području dijaloga religija pod krovom udruženja Abraham/Ibrahim, koju je u Sarajevu nakon posljednjeg rata osnovao njemački protestantski teolog Christoph Zimmer, religijski pedagog i sociolog Marko Antonio-Brkić istaknuo je na tragu susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila da dijalog religija ne smije biti monopol religijskih lidera i službenika nego središnja sastavnica svakodnevnog života samih vjernika, jer će samo na taj način dijalog religija biti u stanju suštinski doprinijeti humanizaciji društva.

Posljednji od šest okruglih stolova u povodu proslave 800. obljetnice susreta sv. Franje Asiškog i sultana Malika al-Kamila, pod zajedničkim nazivom "Drama gostoprimstva“, bit će održan u suradnji s Franjevačkim samostanom Tuzla u četvrtak, 22. jula, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji "Kristian Kreković“ (Franjevačka br. 26) u Tuzli. Voditelj ovog okruglog stola bit će Zdravko Kujundžija, a izlagači Rusmir Šadić, fra Franjo Ninić, Izet Numanović i Alen Kristić, saopćila je Udruga "Centar za mirovno obrazovanje".

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo