Kultura     | 16.07.2021. 12:33 |

Zbirka Filmskog centra Sarajevo proglašena nacionalnim dobrom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) – Na drugoj sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini u novom sastavu, održanoj jučer, predsjedavajući Komisije Faruk Kapidžić i članovi Anđelina Ošap Gaćanović i Zoran Mikulić donijeli su odluke o proglašenju nacionalnih spomenika BiH.

Na listi za proglašenja našla su se sljedeća dobra: Arheološko područje – Mandina gradina i nekropola sa stećcima, Općina Tomislavgrad,  istorijsko područje – Nekropole sa stećcima i groblje s nišanima u Grivićima, Općina Hadžići,. raditeljska cjelina Srpske pravoslavne crkve Vaznesenja Hristovog u Stocu, Pokretno dobro – Zbirka filmskog materijala Javnog preduzeća Filmski centar u Sarajevu, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionalne spomenike: Baščaršijska (Havadže Duraka) džamija u Sarajevu, Latinska ćuprija (Principov most) u Sarajevu,  Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice na Palama sa pokretnom imovinom, „Gospođicina kuća” u ulici H. Kreševljakovića broj 1 u Sarajevu i Stambena zgrada u ulici Franjevačka broj 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) u Sarajevu.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem tih dobara.

Također je na sjednici donesen zaključak da se zgrada Prve pošte u Brčkom uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH, s obzirom da se nalazi u veoma lošem konstruktivnom stanju. Oštećenja su evidentirana na krovu što je za posljedicu imalo i štetan uticaj atmosferilija na konstruktivnu stabilnost objekta.

Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Komisija, s ciljem usmjeravanja pažnje svih nadležnih institucija kao i mogućih donatora i investitora, na one slučajeve gdje nacionalnim spomenicima prijeti nestanak.

Ta lista je na raspolaganju entitetskim vladama i Vladi Brčko distrikta BiH, kao instrument kojim mogu osigurati provedbu svojih obaveza na sistematičan način. Trenutno se na Listi ugroženih spomenika nalazi 86 dobara iz BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'