Bosna i Hercegovina     | 16.07.2021. 12:58 |

BHAAAS pozivala na evaluaciju i validaciju obrazovnih procesa i diploma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Upravni odbor Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) pozvao je danas na hitno djelovanje nadležnih bh. institucija na evaluaciji i validaciji svih obrazovnih procesa i diploma.

S obzirom na učestale navode u medijima o mogućim lažnim diplomama iz ove akademije napominju da se profesionalne akreditacije, diplome, titule i certifikati smatraju važećim i validnim samo onda kada ih službeno potvrde nadležne državne institucije zaduženih za vjerodostojnost profesionalnih titula i zvanja.

Podsjećaju da je ovakav proces strogo kontroliran i takav proces prošli su svi njihovi članovi koji su dobili službene akreditacije, zvanja, diplome, certifikate itd., u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji i drugdje u svijetu.

- Svjedoci smo da u BiH nedostaje aktivni angažman i komunikacija s javnošću relevantnih i odgovornih institucija, čija je primarna obaveza osigurati integritet obrazovnog procesa. Ovakvom praksom se podriva povjerenje građana BiH u obrazovne institucije - upozorili su iz BHAAAS u saopćenju.

Ukazali su stoga na neophodnost hitnog djelovanja nadležnih institucija ili formiranje nove institucije čija će osnovna dužnost biti evaluacija i validacija svih obrazovnih procesa i rezultirajućih diploma jer će samo tako BiH postati moderna, ravnopravna država i ozbiljan kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu