Kultura     | 16.07.2021. 13:34 |

Sadržaji manifestacije Dani 'Preporoda' u nekoliko bh. gradova (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' najavila je kulturnu manifestaciju Dani Preporoda, sa raznovrsnim sadržajima tokom jula, koji će biti upriličeni u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Trebinju.

Predsjednik BZK 'Preporod' Sanjin Kordić kazao je na konferenciji za novinare da je cilj na jednom mjestu prezentirati sadržaje iz različitih oblasti kulture, kao i afirmirati nove kulturne vrijednosti odnosno nova umjetnička imena.

Umjetnički direktor manifestacije Dani 'Preporoda' Amar Jažić naglasio je da će ta manifestacija biti otvorena mini koncertom flaute i klavira bh. autora, večeras u Bošnjačkom institutu. Za druženja uz muziku kaže da su višestruko korisna, možda mnogo više sad nego je to bilo prije pandemije virusa korona.

Nermin Hodžić iz BZK 'Preporod' ističe namjeru da ta manifestacija, zasad kao pilot projekt, postane tradicinalna.   

Programom manifestacije Dani 'Preporoda' planirana je, kaže, i postavka izložbe pobožne bošnjačke poezije, u Sarajevu i Trebinju. Mozaik slika, crteža i skulptura Adisa Lukača na izložbi 'Svjedok' bit će postavljen u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, a radi se o impresiji autora koja je inspirirana dešavanjima iz jula 1995. godine i nakon genocida u Srebrenici.

Bajramski koncert bit će održan u Mostaru, a koncert 'Sevdah i klasika' u Banjoj Luci.   

Planirano je snimanje koncerata, u audio i video obliku, a nagoviješteno i arhiviranja kulturnih sadržaja manifestacije Dani 'Preporoda'. Posljednji sadržaj te manifestacije bit će upriličen 25. jula.   

Pogledajte https://fena.ba/video/6213

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1CelF6Kn7cx22BCBa59W8buGbWZIJBiEL?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo