Kultura     | 16.07.2021. 14:52 |

U Gradskoj galeriji Goražde izložba radova polaznika 'Irma Art studija'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. jula (FENA) - U Gradskoj galeriji u Goraždu otvorena je izložba radova nastalih u "Irma Art studiju" mlade goraždanske likovne umjetnice Irme Smajlhodžić, koja je početkom godine odlučila podstaći mlade da se bave umjetnošću.

Kroz njen Art studio prošlo je oko 90 članova, uglavnom djece uzrasta od 3 do 15 godina. Izložba, kao kruna njihovog šestomječnog rada, okupila je veliki broj zaljubljenika u likovnu umjetnost i time vratila vrijeme kada je Gradska Art galerija bila mjesto okupljanja i druženja umjetnika.

Izložbu su otvorili najmlađi polaznici škole slikanja, uz malu asistenciju gradonačelnika Goražda.

- Ako sam u nekom trenutku žalila što nisam ostala u Mostaru ili Sarajevu gdje bih možda prije našla posao,  ova djeca su me uvjerila da je dobro i da mi je drago što sam se vratila u svoj grad, jer mislim da sam ovoj djeci bila potrebna – kazala je Smajlhodžić uz zahvalnost roditeljima i djeci koji su joj, kako je kazala, pružili veliku podršku.

Podsjetila je da je ona kasno, u 17 godini života, spoznala svoj talenat jer je, kako je istakla, niko ranije nije usmjerio. Podršku joj je, navodi, pružio predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde.

- Irma Smajlhodžić imala je sreću da gleda, slika, sluša savjete i upija znanje od najvećih živih slikara BiH a i šire. Koliki se talenat krije u njoj dokazala je kasnije i na Akademiji likovne umjetnosti u Mostaru – kazao je na otvaranju izložbe predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Goražde (ULUG) Enver Krajišnik.

U namjeri da doprinese afirmaciji likovne umjetnosti, ali i fizičkom i intelektualnom odgoju i razvoju posebno djece i mladih, Smajlhodžić je početkom godine odlučila u svom gradu pokrenuti Art studio jer je radeći kao nastavnik i profesor u školi, prepoznala velike talente.

Sa željom da odmakne djecu sa ulice, mobitela i kompjutera, osmislila je koncept za sve uzraste - likovnu radionicu za najmlađe i kurs crtanja i slikanja za odrasle, pripreme za akademiju, crafts za djecu, dizajn, grafika, art therapy. Kroz Art studio koriste se raznim tehnikama kao što su olovka, pastele, flomasteri, bojice, aqarelle, tempere, akrilik, kolaž te kombinovane tehnike.

Izložba djela polaznika "Irma Art studija" u gradskoj Art galeriji biće otvorena narednih pet dana, a Smajlhodžić rad sa najmlađim Goraždanima ali i onim nešto starijim nastavlja u septembru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana