Ekonomija     | 18.07.2021. 10:17 |

Delić: Potičemo strateški važne industrije i razvojne programe

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo počelo je s objavama javnih poziva za provođenje Programa razvoja male privrede za 2021. godinu kojima će biti podržane strateški važne industrije i razvojni programi i za koje je izdvojeno gotovo 3,5 miliona KM.

Javni pozivi namijenjeni su privrednim subjektima male privrede s ciljem stabilizacije i unapređenja poslovanja, rasta i razvoja kompanija u kategoriji male privrede.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić pojasnio je u intervjuu za Fenu da je ovaj program poticajno-razvojnog karaktera, zbog pandemije u Godišnjem planu za 2021. godinu zadržani su programi koji se odnose na subvencioniranje, odnosno refundiranje ranijih troškova vezanih za kredite.

Zadržano je i ulaganje u nabavku mašina i neophodne opreme, te za primjenu tehničkih normi i standarda kvaliteta, kao i digitalizaciju poslovanja s ciljem održavanja postojeće proizvodnje, te omogućavanja daljnje ekonomske stabilnosti subjekata male privrede na području Kantona Sarajevo.

- Ipak značajnija sredstva izdvojili smo za poticaje pokretanja nove proizvodnje i unapređenje konkurentnosti i izvoza, kao i stvaranja poslovnog ambijenta koji će generirati nova, kvalitetna i bolje plaćena radna mjesta, što je i osnovni cilj Programa razvoja male privrede - dodao je.

Napomenuo je da Ministarstvo privrede provođenjem javnih poziva potiče i projekte edukacije i zapošljavanja u oblasti strateški važnih grana privrede, a IT i outsoursing industrija prepoznate su kao brzorastuće industrije koje imaju potencijal za razvoj sveukupnog poslovnog ambijenta u Kantonu te su za njih pripremljeni posebni programi koji podrazumijevaju edukaciju i zapošljavanje.

Javni poziv po tom programu odnosi se na IT i BPO kompanije koje pružaju administrativne usluge na daljinu koje na osnovu prijavljenih projekata trebaju educirati i zaposliti mlade za koje Ministarstvo subvencionira troškove edukacije, plaća i doprinosa u IT kompanijama u iznosu 10.000 KM po jednom zaposlenom na period od godinu dana, odnosno 7.000 KM u BPO kompanijama.

S obzirom da je pandemija, osim u turizmu i ugostiteljstvu, najviše negativnih posljedica ostavila kod obrtničko-zanatskih djelatnosti pripremljena su također dva programa koji se odnose na njih s ciljem održavanja i razvoja postojećih poslovnih subjekata, ali i njihove promocije.

- Iz godine u godinu sve je manje onih koji se odlučuju baviti tradicionalnim zanatima, a kako su oni od posebne važnosti ne samo za kanton, nego i za državu, stalo nam je da se tradicija zanata održi i naravno unaprijedi - kaže Delić, dodajući da su oni dio kulturno-historijskog nasljeđa.

Prema Godišnjem planu, Ministarstvo privrede KS objavljuje javne pozive za 11 pojedinačnih programa i svaki od njih ima opće i posebne uvjete koje potencijalni korisnik treba ispuniti kako bi ostvario poticaj po nekom od javnih poziva.

Stoga su, napominje ministar, izdvojena značajna sredstva veća od pola miliona KM za poticaj start up kompanijama osnovanim u periodu tri godine unazad kako bi im olakšali održavanje likvidnosti i plaćanje troškova iz prethodne dvije godine te kompanijama u većinskom vlasništvu žena.

Delić je najavio da će naredne sedmice biti objavljen javni poziv koji se odnosi na Podršku mladima od 18 do 35 godina za pokreanje start up biznisa. Za taj program izdvojeno je 1.300.000 KM.

- Cilj nam je da se mladi ohrabre i pokrenu vlastite biznise jer novije studije istraživanja tržišta pokazuju da su upravo male i srednje kompanije te koje su brzorastuće i koje u velikoj mjeri utiču na brži i održiviji privredno-ekonomski oporavak na globalnom tržištu - podvukao je.

Pozvao je mlade da pripreme biznis planove u IT sektoru koji pruža brojne mogućnosti, jer su neke od tih kompanija krenule kao start-upi, a bave se izradom softvera, digitalnim marketingom, kao i izradom drugih digitalnih sadržaja koji su traženi na domaćem, a posebno na međunarodnom tržištu.

Ministarstvo je osiguralo i kreditne linije koje će biti dostupne poslovnim subjektima nakon što završi javni poziv za prijem ponuda komercijalnih banaka koje će plasirati kredite pod povoljnijim uvjetima kreditiranja, a predviđena sredstva za ovu kreditnu liniju iznose oko 90 miliona KM.

Prvi put urađena je i promocija programa i javnih poziva, a prema dosadašnjem odzivu na javne pozive, ministar Delić kaže da za narednu godinu planiraju mnogo opsežniju promociju i aktivnosti koje će poslovne subjekte zainteresirati za programe koje nudi Ministarstvo privrede KS.

Video o prijavi na javne pozive možete pogledati na: https://www.linkedin.com/posts/ministarstvo-privrede-kantona-sarajevo-ministry-of-economy-of-sarajevo-canton-352717206_javnipoziv-programrazvojamaleprivrede2021-activity-6821777221418573824-WYty

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!