Svijet     | 16.07.2021. 15:07 |

Evropa i SAD traže hitno formiranje vlade u Libanu

FENA Internet

BEJRUT, 16. jula (FENA) – Nastojeći da stabiliziraju Liban nakon niza kriza, Francuska, Evropska unija i SAD u petak su pozvali libanske političare da hitno formiraju vladu i planirali su međunarodnu konferenciju koja bi podržala taj napor.

- Sve zainteresirane strane hitno trebaju raditi na formiranju vlade koja će biti sposobna da trenutno provodi reforme - objavio je u tweetu američki državni sekretar Antony Blinken.         

Objava je došla u trenutku velike neizvjesnosti nakon što je mandatar za premijera Saad Hariri podnio ostavku zbog nesuglasica s predsjednikom o sastavu vlade. On nije imenovao  nikoga da preuzme njegov položaj. Na stotine njegovih pristalica protestovalo je na ulicama, blokirajući velike gradske ceste i bacajući kamenice.

U petak ujutro je libanska funta dostigla rekordno najniži nivo od 23.400 funti za američki dolar na crnom tržištu.

Očekuje se da predsjednik Michel Aoun sazove konsultacije s čelnicima parlamentarnih blokova. Od kandidata koja dobije najveću podršku bit će zatraženo da formira novu vladu.

Bidenova administracija izrazila razočarenje prepirkama libanskih političkih čelnika proteklih devet mjeseci otkako je Hariri imenovan za mandatara.

Šef evropske diplomatije, Josep Borrell, izjavio  da su libanski čelnici odgovorni za rješavanje „aktuelne unutrašnje krize koju su sami stvorili“, dodajući da je od hitnog značaja brzo formiranje nove vlade. Kazao je da sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom ostaje od temeljnog značaja za spašavanje zemlje od finansijskog kolapsa.

- Libanska stabilnost i prosperitet ključni su za čitavu regiju i Evropu – navodi Borrell  u saopćenju.

Francuska, nekadašnji kolonijalni vladar Libana, zatražila je od libanskih političkih čelnika da brzo formiraju vladu čiji će zadatak biti da provede potrebne reforme i borbu protiv korupcije koja je dovela zemlju na rub bankrota, prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo