Bosna i Hercegovina     | 16.07.2021. 16:05 |

Zatražen pritvor za Pakistanca osumnjičenog za krijumčarenje migranata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine je, nakon ispitivanja osumnjičenog, prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za Ibtisam Elahi Iqbala (2000.), državljanina Pakistana.

On je obuhvaćen istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim osobama, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, prihvatio, dogovorio i lično učestvovao u radnjama ilegalnog prevođenja preko državne granice (rijeke Drine) iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Istovremeno, osumnjičen je da je pomogao i omogućio krijumčarenje ukupno jedanaestorici ilegalnih migranata, na način da ih je prevozio oštećenim i neadekvatnim čamcem predviđenim za manji broj osoba, usljed čega je došlo do prevrtanja čamca na Drini, nakon čega su ilegalni migrati isplivali na obalu, u blizini Bratunca, a jedan migrant nestao u rijeci, te se za njim traga i pretpostavlja se da se utopio.

Krijumčarenje ilegalnih migranata koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i boravak u BiH na tom području izuzetno je rizično zbog opasnosti za sigurnost krijumčarenih osoba.

Osumnjičeni je priveden postupajućem tužiocu, koji je nakon ispitivanja uputio prijedlog za određivanje mjere zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Ilegalni migranti predati su u nadležnost Službe za poslove sa strancima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana