Ekonomija     | 16.07.2021. 15:49 |

Brčko: Kadrić i Studen potpisali ugovor o uspostavi prve slobodne poslovne zone

FENA Saopćenje

BRČKO, 16. srpnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i predsjednik uprave Studen & Co Holdinga Ilija Studen potpisali su u petak ugovor na osnovu specijalne pogodbe o uspostavi prve slobodne poslovne zone na području Distrikta, koju je odobrila brčanska Skupština, a na osnovi ranije potpisanog memoranduma između Distrikta i Studen Holdinga.

Riječ je o investiciji koja za cilj ima poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčkom. Prva zapošljavanja očekuju se već na jesen, a masovnije zapošljavanje radnika sljedeće godine, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Jako sam sretan i zadovoljan da sam dijelom pridonio da promijenimo paradigmu rada u Brčkom, da se okrenemo investitorima i posvetimo im pozornost, posebno u vremenu izazova s pandemijom koronavirusa, gdje se prepoznalo da samo investicije mogu pokrenuti ovu zajednicu i stvoriti osjećaj perspektive građanima koji ovdje žive", istaknuo je gradonačelnik Kadrić.

Naglasio je da od ove investicije ima velika očekivanja.

"Radi se o vrlo kredibilnom partneru koji je poznat našoj lokalnoj zajednici. Očekujem da će sve ugovorne obveze biti ispoštovane s obje strane i da ćemo vrlo brzo, s jeseni, krenuti s pripremom industrijske zone te da ćemo već početkom naredne godine biti u prilici evidentirati nova radna mjesta", dodao je Kadrić.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će, nakon što se uspješno realizira ova inicijativa, i drugi zainteresirani investitori ovo dobro iskustvo prepoznati kao priliku za sebe.

Predsjednik uprave Studen Holdinga Ilija Studen naglasio je da će na jesen biti raspisan određeni broj natječaja da se pripremi ljude koji će raditi u timu za razvoj te zone i pripremati određene djelatnosti.

"Sigurno da će prvi radovi morati biti identifikacija i sređivanje zemljišta, priprema infrastrukture i to ćemo sigurno početi na jesen. Zimsko razdoblje će biti iskorišteno za pripremu ljudi i planiranje", istaknuo je Studen.

Dodao je da je prošlo dvije godine od izlaganja u Skupštini Distrikta, gdje je najavljen kompletan tijek mogućih investicija u Brčkom koje bi promijenile i poboljšale atmosferu života u ovom gradu.

"Dosta se toga u međuvremenu dogodilo. Pandemija covida-19 usporila je mogućnosti s obje strane da se projekti ubrzano realiziraju. Mi smo prije godinu dana izdvojili projekt ekonomske i slobodne zone i danas smo uspjeli potpisati ugovor koji daje zeleno svjetlo da krenemo u realizaciju. Ovom investicijom dat ćemo znak i drugim investitorima da se u Brčkom pozitivno mijenja atmosfera", kazao je Studen.

Osnovno pitanje koje je imao od građana i medija je, kako kaže, nepovjerenje prema lokalnoj politici da realiziraju velike projekte.

"Mislim da je ovo dokaz da je lokalna politika, predvođena Kadrićem, u stanju prevladati niz problema koji su nam svima poznati ovdje u Brčkom i da se ide u smjeru investiranja, otvaranja novih radnih mjesta, privlačenja drugih domaćih i stranih investitora", kazap je predsjednik uprave Studen Holdinga.

Istaknuo je da ova kompanija trenutno aktivno radi na četiri projekata u okviru memoranduma koji je ranije potpisan, koji imaju vrijednost više od 100.000.000 maraka u toj fazi.

"Nastojat ćemo ubrzano raditi i iskoristiti ovu situaciju da se atmosfera u Brčkom stvarno počne mijenjati. Ono što moramo znati je da je tržište Europske unije željno da se proizvodnja i niz uslužnih djelatnosti pomakne bliže EU-u. Kina je problematična, covid-19 je to pokazao zbog velikih troškova logistike. Mi imamo niz zahtjeva iz Svjetske organizacije slobodnih zona koja ima sjedište u Dubaiju, gdje smo mi članovi, da otvorimo mogućnosti za investiranje na tržište EU-a. S potpisom ovog ugovora nama se otvara mogućnost da kažemo ljudima da dođu i vide kako se u Brčkom može ići naprijed", kazao je Studen.

Dodaje kako su svjesni da će biti problema i da je potrebna puno veća razina učinkovitosti lokalne administracije.

"Ja sam tu 20 godina i uvijek sam bio optimist. Realizirali smo velike projekte kao što je i ovaj i očekujem da ćemo dobrom suradnjom s Vladom, Skupštinom i vodećim ljudima Distrikta ići u daleko bolju budućnost", zaključio je Studen, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'