Kultura     | 18.07.2021. 10:20 |

VIVA Film Festival od 22. do 26. septembra u 18 bh. gradova

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. jula (FENA) - Sedmi Viva Film Festival bit će održan od 22. do 26. septembra ove godine u 18 bh. gradova.  

Od 15. februara do 30. aprila ove godine, koliko je trajao konkurs za prijavu filmova, pristiglo je 1.775 filmova iz 131 države svijeta.

Konkurencija je bila jaka u sve tri kategorije festivala, a to su ekologija, turizam i religija, saopćeno je iz Viva Film Festivala.

Selektorska komisija je nakon tri mjeseca pregleda i ocjenjivanja pristiglih filmova odabrala 31 najkvalitetniji film iz 28 zemalja.

- Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, no nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih igranih i dokumentarnih filmova ovim odabirom. Zahvaljujemo se svim autorima koji su se odazvali na konkurs i želimo im mnogo sreće u nastavku rada. Takođe, želimo puno sreće našim finalistima na putu do Grand Prixa Viva Film Festivala 2021. - rekao je umjetnički direktor festivala Ratko Orozović.

Kao i prethodnih godina, kategorije predstojećeg Festivala su: ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti); turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze); religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije), te omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma)

U kojoj formi će biti održan festival zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u BiH vezanih za covid-19. Organizatori Festivala u saopćenju za javnost podsjećaju da je konkurs za filmove bh. omladine otvoren do 15. augusta. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!