Kultura     | 18.07.2021. 10:03 |

Otvorena izložba 'Upravni razvitak Mostara' Jasmina Brankovića

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. srpnja (FENA) - U organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar sinoć je u mostarskom Centru za kulturu otvorena izložba arhivske građe pod nazivom "Upravni razvitak Mostara", autora Jasmina Brankovića.

Na 26 panoa predstavljeni su vrlo važni dokumenti značajni za upravni razvoj grada.

  - Vjerujem da će ova izložba, koja nudi čitav niz dokumenata, a neki se mogu vidjeti prvi put, biti zanimljiva i poučna građanima, ali i budućim istraživačima - kazao je Branković.

 Autor je građu prikupljao godinama. Dva statuta, iako stara više od 100 godina je, prema njegovim riječima, bilo lako naći. Međutim, prvi privremeni Pravilnik koji potiče iz 1879. godine je vrlo teško pronađen, u arhivskoj građi Arhiva BiH i ranije je bio potpuno nepoznat te se na ovoj izložbi prvi put javno objavljuje u formi dokumenta. 

 - Večerašnja izložba o povijesti Mostara je rezultat dugogodišnjeg studioznog rada Jasmina Brankovića. On prati urbanizaciju grada i upravnu vlast, počev još od Osmanske, zatim Austro-Ugarske države i završava sa Kraljevinom Jugoslavijom. Ovo je naš doprinos kulturnoj manifestaciji 'Mostarsko ljeto', koja kontinuirano publici nudi i značajne segmente o povijesti našeg grada - rekao je direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan.

 Mostarska publika će imati priliku pogledati izložbu Upravni položaj grada Mostara od 1833. do 1918. godine te se upoznati s drugim izdanjem knjige Jasmina Brankovića "Upravni razvitak grada Mostara za vrijeme osmanske i austro-ugarske vlasti".

Mostar je imao veoma buran, intenzivan i dinamičan razvoj. Kulturne i urbane dimenzije tog razvoja prilično su dobro obrađene u literaturi, djelomično i politički i privredno. Međutim, urbani razvoj je uvijek bio na marginama zanimanja istraživača.

Branković smatra da, kada je riječ o Mostaru, treba reći kako je u austro-ugarskom razdoblju ovaj grad imao specifičan položaj i da je jedini, uz glavni grad Sarajevo, imao vlastiti statut.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo