Regija     | 18.07.2021. 13:56 |

Janša: Nisam nacionalist nego domoljub a naša ljevica je prijetnja demokraciji

FENA Agencije

LJUBLJANA, 18. srpnja (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da nije nacionalist ili populist, nego domoljub koji voli svoju zemlju, te da je zbog toga na meti kritika lijeve oporbe i nevladinih udruga.

"Ako danas kažeš da si ponosan na Sloveniju, na svoj  narod i njegove uspjehe, brzo te proglase za nacionalista ili barem populista", kazao je Janša u dužem razgovoru za katolički Radio Ognjišče, dodavši da takvom propagandom "lijeva nomenklatura" koja prije 30 godina intimno nije bila za samostalnu Sloveniju "radi sve" kako  bi izazvala nacionalne podjele.

"Jer ljubav prema domovini je ono što nas ujedinjuje, bez domoljublja i privrženosti svom identitetu mali bi narodi postupno nestali. S druge strane, slovenska ljevica želi podijeliti narod  kako bi njime lakše manipulirala i lovila u mutnom. U tome su se kroz povijest njeni predstavnici  izvještili do savršenstva", kazao je Janša.

Po Janšinim riječima, u difamiranju njegove vlade sudjeluju i nevladine udruge kao "loše maskirana falanga" ekstremne  ljevice, organiziranjem demonstracija protiv vlade i njenih mjera za suzbijanje epidemije Covida-19.

"Naša lijeva politička elita tako ustraje na stajalištu da je za njih bolje ukoliko je stanje epidemije lošije. To je nedržavotvorna, kratkovidna i  bezumna politika, a prvenstveno je štetna za narod i državu", ustvrdio je Janša u razgovoru za Radio Ognjišče slovenski premijer.

Slovenska oporba smatra da je Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) skrenula u krajnje desno i da je Janša svojim politikama  sve sličniji mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, što su ocjene i upozorenja koji  se pojavljuju i u europskim analizama zbog slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovici ove godine.

Janša je za Radio Ognjišče iznio ocjenu da se u Sloveniji  zapravo događa svojevrsni pokušaj oživljavanja "ljevičarske ideologije" jer se "slave" vremena iz bivšeg režima koji je "grubo kršio ljudska prava i slobode".

"A to je vrlo opasno u demokraciji koja je (poput slovenske) relativno mlada, pa stoga i ranjiva", kazao je Janša, dodavši da na tu opasnost treba glasnije i odlučnije reagirati.

"Jer oni koji nam prijete nacionalizacijom, ukidanjem parlamentarne demokracije, izlaskom iz eurozone, pa i smrću, oni naime misle itekako ozbiljno i sami ćemo biti krivi ako im se pravovremeno ne suprotstavimo", kazao je Janša, prenosi Hina.

 

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom