Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 10:11 |

U Kantonu Sarajevo četiri novozaražena, sedam oporavljenih i bez preminulih

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) -  U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom od testiranih 316 osoba. Od Covid-19 infekcije oporavilo se sedam građana i nije bilo preminulih.

Trenutno se na bolničkom liječenju nalazi 30 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 16.

Na respiratoru je jedan pacijent, dok kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti koriste dva pacijenta.

Kanton Sarajevo danas bilježi 75 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalaze 684 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.795 osoba zaraženih koronavirusom i 51.433 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 10, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 18.

- S obzirom na pojavu delta soja i njegove visoke zaraznosti, u svrhu zadržavanja pozitivnih trendova, apeliramo na stanovništvo Kantona Sarajevo da poštuju mjere lične zaštite – održavanje fizičke distance 1,5 do 2 metra, pravilno nošenje maske u zatvorenim i na otvorenim prostorima (ukoliko se ne može održati fizička distanca), kao i higijena ruku. Posebno naglašavamo izbjegavanje dužeg zadržavanja u zatvorenim prostorijama gdje je mogući bliski kontakt kroz duži vremenski period i izbjegavanje gužvi i zatvorenih prostora. Sve osobe sa akutnim respiratornim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe - upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 16 pacijenata i nije bilo transporta na bolnička liječenja. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su ukupno 72 PCR brisa.

Covid-pozivni centar zabilježio je 56 poziva, a obavljeno je 25 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana na Zetri nije bilo vakcinacije, a neće je biti ni danas i sutra. Tokom ovih dana bit će održani sastanci operativnih timova zaduženih za provedbu vakcinacije, kao i čišćenje, dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija prostora u dvorani Zetra.

Nastavak procesa imunizacije planiran je u srijedu, 21. jula.

Ministarstvo zdravstva KS i sve zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćila je Služba za protokol i press KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo