Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 11:20 |

Salkić: Posvetiti se više porodici, rodbini i komšijama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je hospitaliziran 12. jula na Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli gdje je operisan 14. jula, te se trenutno nalazi na postoperativnom tretmanu na UKC Tuzla, uputio je čestitku Bošnjacima - muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu u povodu predstojećeg Kurban-bajrama.

-Islam nas uči da izvršavajući obaveze muslimani se približavaju Uzvišenom Allahu, u isto vrijeme približavaju se svojoj porodici, komšijama, prijateljima, siromašnim i nemoćnim. Naše porodice, komšije, prijatelji i ljudi kojima smo u prilici pomoći na taj dan ili neki drugi dan sve nas čine posebno sretnim u vremenu Kurban-bajrama - naveo je Salkić.

Zbog pandemije muslimani širom svijeta i Bosne i Hercegovine su, ističe dalje, spriječeni obaviti petu islamsku dužnost, hadž, što je za sve nas novi izazov i prilika za činjenje dobra u svom okruženju.

-Neka nas u ovim blagdanskim danima, ovaj, ali i svi drugi izazovi, podstaknu da izvučemo pouke, te da se svi zajedno okrenemo najvećim vrijednostima u životu, činjenju dobra. Iskoristimo ove dane da se više posvetimo svojim porodicama, rodbini i komšijama. Iskoristimo bajramsku radost kao priliku da je podjelimo sa našim komšijama pravoslavcima, katolicima i drugima, baš kao što su to činili naši preci stotinama godina unazad - dodaje Salkić.

Naglašava kako će se kod Bošnjaka muslimana u bh. entitetu RS do kraja života bajramska radost miješati sa bajramskom tugom. Gotovo da ne postoji bošnjačka kuća u tom entitetu u kojoj za bajramskom sofrom neće nedostajati neko od najmilijih.

-Ta bolna činjenica je posljedica agresije, etničkog čišćenja i genocida. Zbog toga, svi koji mogu, neka budu oslonac i vjetar u leđa Bošnjacima u entitetu RS, posebno u bajramskim danima, kada potvrđuju da su u svojoj vjeri, na svojoj zemlji i u svojoj domovini Bosni i Hercegovini. Ko zaboravi Bošnjake u ovom dijelu naše domovine, odustao je od Bosne i Hercegovine za koju su mnogi dali svoje živote. Neka i ovaj Kurban-bajram donese blagost u naša srca, radost u naše domove i neka nas učini odlučnim i predanim da čuvamo mir, slobodu i domovinu Bosnu i Hercegovinu. Uz najiskrenije želje da ove blagdanske dane provedete u miru, ljubavi i duhovnom skladu, upravo onako kako to islam kao vjera preporučuje Bajram šerif mubarek olsun - naveo je u čestitki Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana