Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 12:02 |

Okrugli sto 'U susret mubarek danima hadža' (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. jula (FENA) - Okrugli sto "U susret mubarek danima hadža“ održan je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u BiH Sadžid-ef. Ramić je prije početka okruglog stola kazao novinarima da je cilj skupa ostaviti živom u sjećanju, svijest o hadžu kao petom temelju Islama, s obzirom na to da ove kao i prethodne godine nije bilo organiziranog odlaska na hadž iz naše zemlje zbog okolnosti prouzrokovanih pandemijom Covid-19.

Okrugli sto obuhvata teme koje se vezuju za propis hadža, govorilo se o hadžu u vjerskom životu muslimana, o njegovom kulturno-civilizacijskom uticaju, o iskustvima priprema, odlaska i boravka na hadžu, a bilo je riječi i o organizacijskim aspektima hadža, dosadašnjim iskustvima i o perspektivama.

Ramić je napomenuo da ovaj program obuhvata, osim današnjeg okruglog stola, održavanje određenog broja tribina izvan Sarajeva, gdje će se govoriti o ovim temama.

Prof. dr. Ismet ef. Bušatlić je kazao da je hadž davno došao u povijest Bosne i Bošnjaka i da su Bošnjaci i Bosna sa hadžom dobili puno. Po njegovim riječima, od snova da se ode na hadž do realizacije je prilično dug životni put.

- Hadž je, mada je to tek peti islamski šart, ostavio dubokoga traga u životu Bošnjaka i Bošnjakinja, u našoj povijesti, u našoj kulturi, u poeziji, u književnosti, u likovnoj umjetnosti - kazao je Bušatlić, dodajući da ima Bošnjaka koji će otići na hadž pa će pjevati pjesmu o Bejtullahu, drugi će svoj put na hadž opisati u putopisu, a hadž je ušao, na izvjestan način, i u našu muziku.

Pojašnjava da se hadžije prate učenjem ilahije, a hadžije se tokom obavljanja hadža čuju učeći tekbir i telbiju.

- Po povratku, hadž je mijenjao iz temelja život Bošnjaka. Bez obzira što je otišao kao dobar vjernik, kao pobožan čovjek, kad se vraćao hadž je bio određeni korektiv, on se već u ostatku svoga života drugačije ponašao, u skladu sa onim što je obavio, računajući da se grijeha riješio i da nove ne pravi - naveo je Bušatlić.

Tako je, kaže on, hadž na izvjestan način oblikovao ličnost Bošnjaka i Bošnjakinje, njihovu kulturu i povijest i ostao prepoznatljiv do danas.      

Pogledajte https://fena.ba/video/6220

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wOpB6mYDDN1M36W96sSB3FzJAjwp117c?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo