Bosna i Hercegovina     | 19.07.2021. 13:00 |

Bajram namaz na području Muftijstva goraždanskog klanjat će se na 67 mjesta

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 19. jula (FENA) - Bajram namaz sutra će biti klanjan na 67 mjesta širom Muftijstva goraždanskog.

Centralna bajramska svečanost na području Medžlisa IZ Goražde bit će održana u džamiji Kajserija, a muftija goraždanski Remzija ef. Pitić predvodit će prvi bajram namaz u džamiji u naselju Mravinjac.

- Ovaj vrijedni džemat je u proteklom periodu sa svojim vakifima izgradio munaru i po prvi put će se bajram namaz klanjati u ovoj džamiji. Naravno, klanjat će se i u svim ostalim džamijama na prostoru muftijstva u šest sati. Naše džamije će zbog postojećih mjera biti otvorene pola sata prije klanjanja bajram namaza i mi očekujemo da će naše džematlije s obzirom da se još nalazimo u vremenu pandemije, kao i do sada  pristupiti vrlo odgovorno, koristeći sve one mjere zaštite sebe i drugih - ističe rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva goraždanskog Refik ef. Čaušević.

Naglašava da je danas  poseban, najvrjedniji, Dan arefata, kada hadžije borave na arefatu i ispunjavaju peti islamski šart, te napominje da su dani Hadži ili Kurban-bajrama, jedni od navrijednijih mubarek dana kod muslimana.

- Ono što obilježava ove dane je obred klanja kurbana, za većinu muslimana koji nisu u prilici obaviti hadž. Poslanik a.s kaže da čovjek tog dana ne može ništa bolje učiniti od toga da zakolje kurban i podijeli na one kategorije koje su i predviđene. Kurban simbolizira spremnost na žrtvu i ličnu i kolektivnu, i naravno spremnost da se pomogne drugom - napominje ef. Čaušević.

Dodaje da će na području Muftijstva goraždanskog i ove godine biti provedena tradicionalna akcija kurbana.

- Riječ je o akciji koja počinje sutra, a kroz koju koju se kurbani otkupljuju od povratnika, čime se pomaže njihov ostanak i opstanak na prostoru na kojem su se vratili, a naravno podjelom kurbanskog mesa pomažemo udruženja, pojedice i sve one kojima je potrebno. Očekujemo da će i ovoga puta proteći u najboljem redu jer kod nas je ta akcija najbolje organizovana na nivou islamske zajednice i radi se u klaonici, po svim veterinarskim i epidemiološkim mjerama, tu su i hladnjače, tako da možemo biti zadovoljni - pojasnio je.

Vjernike je podsjetio na način podjele kurbanskog mesa uz napomenu da povedu računa o higijeni.

- Znamo da se krurban dijeli na način - jedna trećina za siromašne, jedna trećina za komšije bez obzira na vjeru i nacionalnost i jedna trećina za sebe. Naravno, kurban treba dati onima kojima je najpotrebnije, da ne bude samo razmjena između onih koji kolju kurban. Ovo su topli dani i treba voditi računa da meso ne stoji na otvorenom, da ne dovedemo u opasnost živote drugih ljudi, a imamo namjeru da im pomognemo - naglasio je ef. Čaušević.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta